top of page
  • Observer

Olievervuiling bereikt Praia dos Carneiros

Carneiros-Oleo-Instagram

De ruwe olie die de kust van het noordoosten van Brazilië trof, bereikte nu ook het bekende strand Carneiros, in de deelstaat Pernambuco (nabij Porto de Galinhas), een postkaart voor toeristen. De erg vervuilende olie werd reeds aangetroffen in open zee door helikopters en schepen die reeds 1.200 liter van het goedje verwijderden. De stroming en de wind zorgden ervoor dat de olie naar de stranden gedreven werd.

Inwoners, vissers, ploegen in dienst van de overheid en zelfs toeristen werken samen sinds de vroege ochtend. Het risico is erg reëel dat de smurrie het beschermd gebied Costa dos Corais (koralen) zal treffen, een gebied dat zich uitstrekt van het zuiden van Pernambuco tot het noorden van Alagoas. Het strand van Carneiros, een van de postkaarten van de regio, kreeg het erg hard te verduren. Honderden vrijwilligers daagden op om de vuiligheid te helpen opruimen. Restaurantuitbaters sloten hun deuren opdat hun medewerkers konden meehelpen. Tot op dit moment werd aldus al 25 ton van het goedje verwijderd.

Ondanks alle inspanningen werden de onderzeese riffen in de buurt reeds getroffen door de vervuiling. Daar is de olie onmogelijk te verwijderen, dit door de poreusheid van de riffen die de olie opneemt. Ook diverse mangroves werden bevuild en veranderden in dode gebieden waar de recuperatie decennia lang kan aanslepen. Het is niet overdreven om te stellen dat het op dergelijke plaatsen om een van de grootste milieutragedies gaat in de geschiedenis van de Braziliaanse kust.

Bahia

Aan de stranden van Salvador, de hoofdstad van Bahia, werd tot nog toe al 26 ton olie verwijderd door Limpurb (Limpeza Urbana de Salvador). Hiervoor werden 405 werknemers ingezet, 16 vrachtwagens en 3 tractoren. De hoeveelheden zijn erg wisselvallig, soms nauwelijks merkbaar, op andere plaatsen van die aard dat er sneller moet ingegrepen worden om de veiligheid van de badgasten te verzekeren, en het strand weer zo snel mogelijk netjes te krijgen. De ruwe olie bereikte inmiddels ook de Allerheiligenbaai (Baia de Todos os Santos) en het eiland Itaparica. Meer naar het noorden van Bahia is de vervuiling erger in Conde en omgeving, niet meer zo ver van de grens met Sergipe. Andere stranden werden veel minder getroffen, of nauwelijks merkbaar. Vrijwel overal is men waakzaam en worden er ploegen ingezet van de verantwoordelijke gemeentes, geholpen door vrijwilligers, of werknemers uit de toeristische sector voor wie het van groot belang is om hun stranden aantrekkelijk te houden.


Praia-de-Flamengo-Oleo

De werkers volgen de richtlijnen en gebruiken beschermende kledij en materiaal zoals rubberen laarzen, handschoenen en beschermkapjes voor de ademhaling, dit als er dode dieren (vogels, schildpadden e.d.) moeten verwijderd worden. Het materiaal wordt gewogen, en afgevoerd met vrachtwagens naar een voorlopige bestemming, in afwachting van de beslissing van milieuorganen die de finale bestemming zullen bepalen.

Bron: Diario de Pernambuco – G1

Foto's: Instagram

#BraziliëNieuwsOnline #BaiadeTodososSantos #Pernambuco #CostadosCorais #PortodeGalinhas #Itaparica #PraiadosCarneiros #Bahia #Sergipe #Conde #Alagoas #Salvador

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page