top of page
  • Observer

Om doodmoe van te worden

Lula-Teodoro-R-Stuckert

Om moe van te worden in de overtreffende trap, ofwel: doodmoe. Ex-president Lula wordt nog maar eens aangeklaagd. Deze keer door het team van het Lava Jato onderzoek in São Paulo. Lula wordt aangeklaagd voor het witwassen van smeergelden. De formele aanklacht zegt: “Gebruik makend van zijn internationaal prestige, kwam de ex-president tussen in de beslissingen van zijn collega, dictator Teodoro Obiang, de (bijzonder corrupte) president van het doodarme Afrikaanse land Equatoriaal-Guinea, resulterend in het voordeel van de Braziliaanse groep ARG, actief in dat land”. Volgens de procureur van de republiek, kreeg de ex-president in ruil 1 miljoen reais in zijn handen gestopt, onder de vorm van een donatie aan het instituut Lula.

Voor het federale openbare ministerie ging het helemaal niet om een donatie, maar wel om steekpenningen waardoor Lula invloed uitoefende op de president van een ander land, in het kader van zijn ambt. Het gaat om de eerste aanklacht tegen Lula door het Lava Jato onderzoeksteam van São Paulo. De beschuldiging werd ondertekend door 11 procureurs van de republiek. Naast Lula werd ook Rodolfo Giannetti Geo van het bedrijf ARG aangeklaagd voor misdaden m.b.t. internationale handelstransacties en het witwassen van geld.

cartaobiang

De feiten vonden plaats tussen september 2011 en juni 2012 toen Lula al een ex-president was. De aanleiding die leidde tot de transactie van 1 miljoen reais voor het instituut Lula begon rond september/oktober van 2011. Rodolfo Giannetti Geo bezocht Lula en vroeg hem om tussen te komen bij de regering van Equatoriaal-Guinea, voornamelijk bij Teodoro Obiang met wie Lula een goede verstandhouding had (foto boven), opdat het bedrijf ARG er commerciële afspraken kon maken, voornamelijk voor de wegenbouw in dat land. De Lava Jato onderzoekers verwijzen naar een aantal e-mails van het instituut Lula die een en ander bewijzen, e-mails die ontdekt werden na een huiszoeking in maart van 2016. In een van die e-mails stond te lezen dat het bedrijf (ARG) bereid was om een “belangrijke financiële bijdrage” te leveren aan het instituut.

Het onderzoeksteam vond het bewijs van betaling van 1 miljoen reais aan het instituut Lula door de groep ARG, gedateerd op 18 juni 2016, met de vermelding “donatie”.

Meer over Teodoro en Teodorin Obiang

Bron

Foto: Ricardo Stuckert

#BraziliëNieuwsOnline #RodolfoGiannettiGeo #LavaJato #TeodoroObiang #EquatoriaalGuinea #ARG #Lula

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page