top of page
  • Observer

Omgekeerde rollen


Na de nederlaag (lees: vernedering) van ex-procureur Deltan Dallagnol, de afgevaardigde die ontzet werd door het kieshof TSE, denkt ex-rechter Sérgio Moro (União Brasil) eraan om zijn ambt (senator) op te geven en te verkassen naar de USA, zo meldt columnist Daniel Cesar bij het portaal Ùltimo Segundo.


De parlementariër (foto boven) wil een mogelijke afzetting, net als bij Dallagnol, vermijden, en een beweging opstarten om zichzelf te benoemen als een politiek vervolgde in Brazilië. Volgens de columnist zou de ex-minister van Justitie in de regering Bolsonaro alvast vrienden en geallieerden in de VS gepolst hebben voor een baan aldaar, wat hem een verblijfsvergunning zou opleveren.


Een niet nader genoemde belangrijke partijleider zou hem dit aangeraden hebben: "Hij weet dat ook hij zijn ambt zal verliezen, dus moet hij zich voorbereiden. Blijven roepen dat het gaat om een onrechtvaardige behandeling is nutteloos. Dat werkt misschien, maar enkel voor een kleine groep. Zijn ontslag indienen en klagen dat hij politiek vervolgd wordt, werkt wel. Het beste voorbeeld is Jean Wyllys* die gans de wereld probeerde te overtuigen dat hij in Brazilië met een besmette democratie te maken had".


Jean Wyllys in 2018, toen nog federaal afgevaardigde.


Een andere bron zegt dit: "De echtgenote van Moro kan hierin een probleem vormen. Zij is erg gelukkig met haar rol als federaal volksvertegenwoordigster en wil Brazilië niet verlaten. Maar dat valt gemakkelijk om te keren. Wanneer hij (Moro) aanvoelt dat hij tegen de muur gezet wordt, is dat het enige alternatief. De tendens is dat hij de nieuwe Jean Wyllys wordt".


Het etiket van politiek vervolgde werd vooral gebruikt door Lula en zijn aanhangers. Lula ging achter de tralies dankzij de toenmalige rechter en Deltan Dallagnol die toen de leiding had over de procureurs van het Lava Jato onderzoek. Het ziet er naar uit dat de rollen nu omgekeerd worden, door velen te wijten aan de wraaklust van de huidige president.


*Jean Wyllys is een journalist, universitair professor en politicus, lid van de arbeiderspartij PT. Hij werd bekend door zijn deelname en overwinning in de reality show Big Brother (10 januari-29 maart 2005). In 2009 werd hij voor het eerst verkozen als federaal afgevaardigde. In januari 2019 verliet hij zijn ambt op eigen initiatief. Na de moord op raadslid Marielle Franco kreeg hij doodsbedreigingen en bescherming van de politie. Nadien vertrok hij naar het buitenland. Na de verkiezing van Lula kondigde hij zijn terugkeer aan en werd weer actief op de sociale media.


Último Segundo


Foto's: Waldemir Barreto/Agência Senado - Michel Jesus/Câmara dos Deputados


7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page