top of page
  • Observer

Onafgewerkt en peperduur

VLT-Cuiaba

Verlaten bouwwerven in de straten van Cuiabá en Várzea Grande (Mato Grosso) vormen de overblijfselen van wat de grootste nalatenschap van het WK 2014 had moeten worden, met name het openbaar vervoersysteem VLT (Veículo Leve sobre Trilhos, in de lage landen bekend als tram). Het project, destijds aangekondigd met veel poeha door gouverneur Silval Barbosa (MDB), slaagde er tot nog toe niet in om passagiers te vervoeren.

De overheid investeerde al 1,066 miljard reais in de constructie die vandaag helemaal lam ligt. Slechts 30% van het totale project werd uitgevoerd, een ambitieus plan dat op dit moment het onderwerp vormt van een corruptieschema. Het onderzoek is in handen van de Braziliaanse federale politie. De VLT van Cuiabá werd hierdoor het duurste onafgewerkte project van het WK 2014. Op enkele weken van de volgende wereldcup in Rusland bestaat er geen enkel vooruitzicht om het project af te werken.

In 2009, kort nadat de stad Cuiabá aangekondigd werd als een van de steden waar wedstrijden van het WK zouden plaatsvinden, werd als vanzelfsprekend aangenomen dat het probleem van de stedelijke mobiliteit zou opgelost worden middels de inplanting van een BRT-systeem (Bus Rapid Transit, zoals o.m. in Curitiba). Dit vervoermiddel werd gezien als het meest geschikte, gebaseerd op een kosten-baten analyse. Maar gouverneur Silval Barbosa, benoemd als gouverneur in 2011, dacht daar anders over en besloot hij om het VLT systeem toe te passen. De werken werden begroot op R$ 1,2 miljard, later steeg dat bedrag tot R$ 1,4 miljard, ongeveer 700 miljoen meer dan het BRT-systeem. Hiermee werden de plannen van de gouverneur het derde duurste infrastructuurproject m.b.t. het WK 2014, na het BRT-project in Rio de Janeiro (1,6 miljard) en de renovatie van de luchthaven van Guarulhos in SP (2,3 miljard).

Specialisten uit de vervoersector zeggen dat het VLT-project een probleem werd dat moeilijk op te lossen is. De onderhoudskosten zijn te groot en de capaciteit is groter dan de regio eigenlijk nodig heeft.

De gouverneur zag uiteindelijk in dat het niet ging lukken, ook al beweerde hij nog in 2013 dat de werken op schema waren. In de eerste maanden van 2014 gaf hij de mislukking eindelijk toe, net voordat het WK zou beginnen. De werken werden stilgelegd en de 280 reeds geleverde wagons bleven staan, ergens op de 9km (van een totaal van 22 kilometers) afgewerkte sporen waar ze geparkeerd werden.

Volgens de huidige regering van Mato Grosso o.l.v. gouverneur Pedro Taques (PSDB) zijn de voertuigen nog nieuw en in goede staat. Experts menen dat de kosten van die wagons nog zal oplopen omdat het elektro-elektronische gedeelte sowieso om de twee jaar moet vernieuwd worden.

In augustus van vorig jaar werd het VLT project het onderwerp van een operatie door de federale politie, gebaseerd op onderzoeken van het openbare ministerie en getuigenissen van de voormalige gouverneur Barbosa. De operatie kreeg de toepasselijke naam “Descarrilho” (ontsporing). Barbosa werd in 2015 gearresteerd en bracht een jaar en negen maanden door in de gevangenis. Die arrestatie was het gevolg van een ander onderzoek, met name de operatie Sodoma waarbij de activiteiten van een criminele organisatie werd onderzocht, verantwoordelijk voor contacten tussen ondernemers en politici van de deelstaat. Barbosa kwam inmiddels vrij en zit thuis met een enkelband, m.a.w. onder huisarrest. Hij biechtte zijn misdaden op, begaan tijdens zijn ambtstermijn, inclusief de reden waarom hij opteerde voor het veel duurdere VLT systeem. Die reden, zoals vaak in Brazilië, werd gevormd door steekpenningen. Barbosa betaalde al 46 miljoen terug aan de Braziliaanse staat, door het inleveren van zijn eigen patrimonium, en nam tevens ontslag uit de MDB. Hij bekende dat zijn politieke groep ongeveer 18 miljoen wegsluisde van de werken.

Bron: BBC Brasil

#WK2014 #BraziliëNieuwsOnline #BRT #MatoGrosso #PedroTaques #BBCBrasil #SilvalBarbosa #Descarrilho #MDB #VLT

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page