top of page
  • Observer

Onderbroekenrepubliek

CuecaDin

De militaire politie arresteerde vorige woensdag een kandidaat raadslid voor de stad Carira, in het binnenland van de deelstaat Sergipe. Hij werd betrapt met een som van R$ 15.300, verborgen in zijn onderbroek. Volgens de politie werd het geld gevonden na een klacht over het omkopen van de kiezers opdat ze zouden stemmen op Edilvan Messias dos Santos, beter gekend onder de naam ‘Vanzinho de Altos Mares’ van de PSD (Partido Social Democrático). Hij voerde campagne in een kleine woongemeenschap in de rurale zone van Altos Verdes, een gemeente van 20.000 inwoners.

Hij reageerde op de aanklacht dat hij stemmen zou aankopen met de uitleg dat het geld afkomstig was van een “betaling” in een andere gemeente, en dat het bedoeld was om een voertuig te kopen in de woongemeenschap die hij bezocht. Na een verhoor op het politiekantoor werd de man vrijgelaten. De partijleiding van de PSD gaf geen commentaar.

Het nieuwe geval van “geld in de onderbroek” kwam een week nadat de federale politie R$ 33.150 ontdekte in de onderbroek van senator Chico Rodrigues (DEM), vice-leider van de regering in de Senaat. De ontdekking was een van de resultaten van een onderzoek over het wegsluizen van overheidsgeld in de staat Roirama, geld dat bedoeld was om te gebruiken in de strijd tegen de pandemie. In een video verklaarde de senator later dat het om een “impulsieve daad” ging, en dat het geld bedoeld was om zijn eigen medewerkers te betalen (wat veel sneller, eenvoudiger en zeker veiliger kan gedaan worden via een gewone overschrijving). Nadat hij betrapt werd, nam Rodrigues zelf de beslissing om zijn ambt voor 121 dagen te laten overnemer door zijn plaatsvervanger. Die plaatsvervanger is niemand minder dan zijn eigen zoon. Rodrigues omschreef de actie van de politie als “terrorisme” en zei dat hij “gelyncht” werd voor een misdaad die hij niet beging.

De minister in zijn onderbroek

De “federale onderbroekenrepubliek” kende een nieuwe ontwikkeling, een dag nadat het kandidaat-raadslid in Sergipe betrapt werd met geld nabij zijn edele delen. Tijdens een videoconferentie tussen de ministers van het hooggerechtshof STJ (Superior Tribunal de Justiça) liep het fout.

Nefi

In de loop van de sessie, terwijl een van de magistraten uitleg gaf over een oordeel, besloot minister Néfi Cordeiro even recht te staan voor zijn computer en om naar zijn boekenrek te gaan, de traditionele academische achtergrond voor dergelijke sessies. Met een smartphone in zijn handen vergat de minister dat de camera van zijn PC nog altijd aanstond en verscheen een beeld van de rechter, gehuld in zijn traditionele toga, hemd en das, maar voor het overige enkel een onderbroek.

Zijn collega’s stonden perplex, niet zozeer omdat de minister in zijn onderbroek stond, maar vooral omdat het net om Néfi Cordeiro ging, een magistraat met een “bijzonder ernstige en diplomatische” reputatie. Het fragment waarin de minister even te zien is in een minder galante verschijning, werd nadien verwijderd uit de opname.

Bron

Foto's: YouTube

#AltosVerdes #DEM #Roirama #PSD #STJ #Carira #Sergipe #ChicoRodrigues #BRNieuws

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page