top of page
  • Observer

Ongewone regens veroorzaken dood en vernieling


De humanitaire catastrofe aan de noordelijke kust van de staat São Paulo toont (nog maar eens) aan wat de gevolgen zijn van de klimaatswijzigingen. Buitengewone regens troffen vorig weekend druk bezochte steden als São Sebastião. De regenvolumes bereikten markeringen die normaal gesproken niet voorkomen op de overgrote meerderheid van de plaatsen op de planeet en die wel vastgesteld worden tijdens de passage van tropische cyclonen, die, omdat ze een fenomeen zijn in overwegend tropische gebieden, de neiging hebben om extreme opeenhopingen van neerslag te genereren. De regen benaderde 700 mm, zoals gewaarschuwd door MetSul Meteorologia, wat uiteindelijk leidde tot catastrofale overstromingen en een groot aantal aardverschuivingen met dodelijke slachtoffers en verwoestingen.


Volgens gegevens van digitale regenmeters van Cemaden (Centro Nacional de Monitoramento e Alertas de Desastres Naturais), viel er in 24 uur tussen 9.00 uur op zaterdag (18) en 9.00 uur op zondag (19) in totaal 680 mm regen in Bertioga, 626 mm in São Sebastião, 388 mm in Guarujá, 337 mm in Ilhabela, 335 mm in Ubatuba, 234 mm in Caraguatatuba: 234 mm, 225 mm in Santos, 203 mm in Praia Grande en 186 mm in São Vicente.


Te midden van de humanitaire crisis in de getroffen regio, zei de regering van president Luiz Inácio Lula da Silva dat ze ongeveer 14.000 risicopunten voor aardverschuivingen had geïdentificeerd, verspreid over het ganse land, waar in totaal meer dan 4 miljoen mensen zouden wonen.


"Al deze punten, in heel Brazilië, waarvan al werd vastgesteld dat er een hoog risico op aardverschuivingen bestaat, zullen een prioriteit zijn", zo zei de minister van Integratie en Regionale Ontwikkeling, Waldez Góes.


Volgens Waldez, die de crisisresponsgroep aan de noordkust coördineert, bestudeert de regering maatregelen zoals de "noodzakelijke onteigening" van mensen op plaatsen die geïdentificeerd werden als onderhevig aan aardverschuivingen, om het aantal risicogebieden in het land te verminderen.


"Lula's oriëntatie is om prioriteit te geven aan vraag naar huisvesting gericht op het verminderen van de risico's voor het leven van mensen", zei de minister.


Lula had gisteren (woensdag 22) een ontmoeting met zes ministers en Gabriel Galipolo, secretaris van het ministerie van Financiën, om de steunmaatregelen van de federale regering voor de stad São Sebastião en andere zwaar getroffen gemeenten aan de noordelijke kust van São Paulo, te definiëren. De gemeente wordt geconfronteerd met een humanitaire crisis, veroorzaakt door een extreem hevige regenval (meer dan 600mm!) die tot aardverschuivingen leidde. Het dodental staat al op 48, 36 mensen worden vermist.


De regering maakte al R$ 7 miljoen over aan de getroffen gemeente voor de aankoop van basispaketten met voedsel, brandstof, kits voor schoonmaak en persoonlijke hygiëne en matrassen.


Volgens het ministerie van Integratie (die het geld ter beschikking stelde) komen er in de volgende dagen nog meer middelen vrij voor de burgerbescherming.


Permanent decreet


Milieu-minister Marina Silva verdedigt de uitgave van een decreet van blijvend alarm in 1.038 gemeenten met terugkerende klimatologische rampen, zoals de extreme regenval in het voorbije weekend in het noordelijke kustsgebied van de staat São Paulo waar meer dan 2.500 mensen hun huizen verloren.


Marina zei in een interview met CNN Brasil dat ze het onderwerp bespreekt met haar collega Luciana Santos (Wetenschap en Technologie), en dat de gemeenten in kwestie reeds geïdentificeerd werden door het nationale centrum voor natuurrampen (Cemaden). Volgens haar zou een dergelijk permanent decreet snelheid garanderen in de vrijgave van financiële hulp, vooral voor preventieve acties.


De minister zei ook dat het ministerie voor Nationale Integratie en Regionale Ontwikkeling 14.000 risico gebieden identificeerde met daarin meer dan 1.000 gemeentes waar een permanent decreet zou zorgen voor ononderbroken preventieve acties.


De regering van São Paulo verkreeg van de rechtbank van Caraguatatuba inmiddels een bevel om, als 'laatste redmiddel', bewoners van risicogebieden aan de noordkust te verwijderen. Volgens de gouverneur Tarcísio de Freitas is de maatregel van preventieve en voorlopige aard. Vóór de hevige regenval stuurde Cemaden, een federaal orgaan, waarschuwingen naar de regering en gemeenten van de getroffen steden en voorspelde ernstige problemen, maar dat volstond duidelijk niet.


Foto's: Fotos Públicas - Gov. SP - Rovena Rosa/Agência Brasil

11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page