top of page
  • Observer

Online kopen in Brazilië: opletten!

https

Het gaat goed met de e-commerce in Brazilië. De elektronische handel ging nog fors omhoog na de uitbarsting van de pandemie. Volgens een Ebit/Nilsen onderzoek was de stijging in het eerste semester van dit jaar de grootste in de voorbije twintig jaar. Hierdoor stegen ook de oplichterspraktijken. Volgens het bedrijf Konduto, gespecialiseerd in de anti-fraude strijd bedroeg het percentage van het aantal pogingen tot oplichting 3,49% in het eerste semester, een cijfer dat aangroeide na de pandemie.

De Braziliaanse online verkoop vertoont een stijging van 47% in dezelfde periode. Volgens de studie lag een stijging al in de verwachtingen, zelfs zonder de quarantaines als gevolg van covid-19, maar dan slechts 18%.

De maand maart, toen vele consumenten en handelaars naar het internet migreerden, was de periode met het grootste aantal van geregistreerde fraudes, met name 3,99%. Dit betekent dat er bij iedere 100 aankopen via het internet in Brazilië, 4 gevallen van oplichting waren. Dit cijfer werd gedistilleerd op basis van een analyse van 123 miljoen bestellingen die door het systeem van Konduto passeerden, tussen januari en juni van dit jaar.

Het officiële consumenten orgaan Procon (Programma de Proteção e Defesa do Consumidor) registreerde een totaal van 2.953 klachten, van januari tot oktober 2019. In dezelfde periode van dit jaar waren er dat 6.848. Volgens Procon gaat de meerderheid van de klachten over het uitblijven of vertraging van de levering, en het niet voldoen aan de afspraken van de aanbiedingen.

In de Braziliaanse media worden de consumenten herhaaldelijk gewaarschuwd en gewezen op de voorzorgsmaatregelen die moeten genomen worden vooraleer een koop af te sluiten, zoals altijd zoeken naar de zegels ‘Internet Segura’ en ‘Site Seguro’ op de websites van de bedrijven. Op het moment van de afsluiting kijkt men best even of er een hangslotje te zien is bovenaan naast de URL. Ook wordt aangeraden om te zoeken naar het adres, telefoon en het CNPJ (Cadastro Nacional de Pessoa Jurídica) nummer van de aanbieder.

Wie toch problemen krijgt na een aankoop, wordt aangeraden om samen met het bedrijf naar een oplossing te zoeken. Lukt dat niet, dan kan er een klacht ingediend worden via het adres https://www.consumidor.gov.br/, mits het om een bedrijf gaat dat er geregistreerd is. Bij Procon kan er aangeklopt worden om een administratieve actie op te starten. Tenslotte kan men ook terecht bij de gerechtelijke instanties (Juizado Especial Cível), zonder de noodzaak om een advocaat in te huren, mits het bedrag van de aankoop niet hoger is dan 20 minimumlonen (R$ 1.045 x 20=R$ 20.900). Naast een klacht bij Procon is een bezoek aan de politie (Delegacia de Defesa do Consumidor) ook een goed idee, naast de opmaak van een “Boletim de Ocorrência” (officiële klacht).

Bron

Illustratie: YouTube

#Procon #CNPJ #Coronavirus #COVID19 #BRNieuws #JuizadoEspecialCível

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page