top of page
  • Observer

Onpersoonlijkheid

BolsoBolso

Eliane Cantanhêde, columniste bij de krant Estadão, schreef de onderstaande tekst over president Jair Bolsonaro, zeggend dat de beslissingen van een president moeten gebaseerd zijn op het publieke belang, niet het persoonlijke, noch het familiale belang, of dat van bepaalde groepen.

Iemand zou president Jair Bolsonaro moeten uitleggen dat hij verkozen werd om het land te leiden, niet om eigenaar te worden van de republiek en om te doen waar hij zin in heeft. Door het principe van de onpersoonlijkheid, bepaald in artikel 37 van de grondwet, is de leider van het land verplicht om beslissingen te nemen in het algemeen belang, niet volgens zijn eigen belangstelling of zijn persoonlijke wensen, ook niet om zijn familie, vrienden of specifieke groepen te bevoordelen. Er bestaan controverses omtrent de uitspraken van Bolsonaro, de manier waarop hij regeert, ageert.

Het meest schokkende voorbeeld was de aanduiding van zijn eigen zoon als ambassadeur in het belangrijkste land ter wereld, de Verenigde Staten. Het gaat om een jongeman van 35 jaar die nooit een voet zette in het instituut Rio Branco (school voor diplomaten in de hoofdstad Brasília), geen specialist op het vlak van diplomatie, noch een uitblinker in het nationale leven. Hij is gewoon de zoon van de president, punt aan de lijn.

Meer recente voorbeelden zijn de maatregelen van de burger Jair Bolsonaro, gebruikmakend van het presidentiële kabinet en een Bic ballpen om wraak te nemen uit ontevredenheid. Een ervan bestaat uit het schrappen van een contract tussen Petrobras en het advocatenkantoor van Felipe Santa Cruz, de huidige voorzitter van de OAB (orde van advocaten). “Er moet niets betaald worden aan een kerel van de OAB”, zo zei de president die zich eerder op een wrede manier uitsprak over de dood van Felipe’s vader tijdens de militaire dictatuur, aldus een wonde opende bij de familie Santa Cruz, maar ook voor het ganse land dat nog altijd worstelt met de gevolgen van dat tijdperk.

Wat was het publieke belang van de verbreking van dat contract? Het advocatenkantoor in kwestie is gespecialiseerd in arbeidswetgeving en wist in 2018 vijf miljard reais te besparen door hun optreden in processen van die aard bij de Braziliaanse oliereus. Anders gezegd: Petrobras gaf geen geld “aan die kerel”, maar betaalde hem voor een goed uitgevoerde dienst waardoor het bedrijf enorm veel bespaarde.

Er is ook nog de straf, opgelegd aan de controleur van Ibama die destijds de burger Jair Bolsonaro beboette omdat hij zat te vissen in een beschermd gebied. De controleur deed zijn werk, de burger gehoorzaamde niet aan de bestaande milieuwet. Wie het laatst lacht… was de burger, nu president. De controleur werd afgedankt, nadat Bolsonaro de macht in handen kreeg.

Onpersoonlijk is ook niet de uitspraak van de president om “niets te besteden aan die kerel”. Deze keer ging het niet om een controleur van Ibama, noch om de voorzitter van de OAB, maar wel om de gouverneur van Maranhão, Flávio Dino, lid van de PCdoB, een “Paraíba” die het aandurft om links te zijn. Op dit moment moet Maranhão het doen met 2,2% van de leningen, toegestaan door de CEF (overheidsbank Caixa Económica Federal) aan deelstaten.

Het is het goed recht van Bolsonaro om Flávio Dino niet leuk te vinden, net als de gouverneurs van de noordoostelijke regio hem ook niet leuk moeten vinden. Maar een president mag zijn persoonlijke macht niet gebruiken tegen een ganse regio. De interesses van de bevolking van die regio staan boven die van Jair Bolsonaro.

En wat te zeggen over Coaf, een overheidsorgaan dat verdachte en atypische financiële verrichtingen identificeert, en op die manier munitie produceert tegen witwassen van smeergelden, m.a.w. veel betekent in de strijd tegen corruptie? Allemaal goed en wel totdat Coaf aanklopte bij een zekere Queiroz, een vertrouweling van de familie Bolsonaro. Het orgaan werd weggetrokken uit het ministerie van justitie en ondergebracht bij het ministerie van economie, o.l.v. minister Paulo Guedes. Coaf ging terug naar af, eenvoudigweg omdat zij deden wat ze moesten doen. Echter, iedereen mocht aangepakt worden, maar zoonlief 01, Flávio Bolsonaro, nu senator, ho maar.

Peper in de ogen van anderen kan verfrissend zijn, maar in de ogen van machthebbers, irritatie veroorzaken, en in het geval van deze president, wraak oproepen. Het probleem bestaat erin om dat te combineren met de grondwet. Artikel 37 is duidelijk, een alarm nodig.

Een samenvatting van het bewuste artikel: A Constituição Federal de 1988, em seu artigo 37, apresenta os princípios que norteia a administração pública e o administrador público a prestar o serviço público em prol dos administrados, sem ter vantagens pessoais. Dentre os princípios de legalidade, impessoalidade, moralidade, publicidade, e eficiência, onde se destaca no presente artigo o princípio da impessoalidade.

Bron

Foto: Antonio Cruz - Agência Brasil

#COAF #ElianeCatanhêde #BraziliëNieuwsOnline #FlávioDino #JairBolsonaro #CEF #FelipeSantaCruz #Maranhão #EstadodeSãoPaulo #Petrobras #FlávioBolsonaro #InstitutoRioBranco

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page