top of page
  • Observer

Ontevredenheid

BO

Na de bewuste nota “Declaração à Nação” (verklaring aan de natie) waarin de president zelfs lovende woorden uitspreekt aan het adres van STF-minister Alexandre de Moraes, wringt Bolsonaro en zijn clan zich in bochten om uit te leggen dat dit geen “stap terug” is, maar wel een strategie”.

Jair Bolsonaro en zijn geallieerden werden het doelwit van kritiek nadat hij de nota ondertekende waarin hij zijn aanvallen op het hooggerechtshof Supremo Tribunal Federal probeerde af te zwakken. De president en enkele van zijn naaste medewerkers waren een dag lang bezig op de sociale media in een poging om de aanhangers ervan te overtuigen dat het niet om een terugtrekking ging.

Bozo3

De uitleg, verspreid via de digitale netwerken en influencers was dat de president enkel de ‘strategie van een staatsman’ toepaste, zijn woorden verzachtte om de economie niet te benadelen, maar dat dit hem een voorsprong opleverde in de druk die hij uitoefent op het STF.

Bozo1

Die tactiek werd vorige donderdag al bepaald, te midden van de impact, veroorzaakt door de nota, en waardoor de volgers van de president hem beschuldigden van verraad. Een dag later probeerde Bolsonaro zelf om de discussies af te zwakken: “Sommigen zouden willen dat ik daar naartoe ga en iedereen verslind. Wat is er gebeurd? Iedereen zegt maar wat hij wil. De kerel leest een nota en reclameert. Lees die nota twee of drie keer. Ze is kort, bevat slechts 10 kleine puntjes. Begrijp het nu eens. Als de dollar de hoogte ingaat, dan gaat de prijs van de benzine ook omhoog”, zo zei hij.

Bolsonaro probeerde ook zijn bezorgdheid om de economie te gebruiken om uit te leggen waarom hij vroeg aan de vrachtwagenbestuurders om de blokkeringen op te heffen: “Wanneer je een worm wil doden, dan doodt je soms een koe. Indien het duurt tot zondag, dan zullen we dat voelen, maar als het langer duurt, dan brengt dat de economie van Brazilië in het gedrang. Niemand zet hier een stap achteruit. Ik kan gewoon niet kiezen tussen alles of niets”.

BolsoCalor

Twee dagen daarvoor op de Avenida Paulista (foto), maakte de president minister Alexandre de Moraes uit voor ‘klootzak’, en zei erbij dat hij de oordelen van de magistraat niet zou respecteren. Die verklaringen leverden een forse reactie op van STF-voorzitter Luiz Fux en van de centrumpartijen die hun discussies over een eventuele afzetting verhoogden.


Declaracao

Bolsonaro gaf dan maar die nota uit waarin hij zijn verklaringen toeschreef aan de “hitte van de strijd”, en dat het niet in zijn bedoeling lag om eender welke van de machten aan te vallen. In de tekst loofde hij zelfs minister Moraes. De “witte vlag” werd niettemin erg sceptisch ontvangen, zowel bij het STF als in het parlement.

Bozo2

Diezelfde dag beseften de bolsonaristen reeds dat ze snel moesten ingrijpen om de afkeer van de aanhangers en volgelingen af te zwakken. Senator Flávio Bolsonaro, de oudste zoon van de president, was de eerste die van koers wijzigde. Hij publiceerde een foto van papa bij Instagram en schreef hij “Vertrouw op de kapitein”, en: “Hij weet wat hij doet, en het is voor het welzijn van Brazilië”. Meteen daarna begonnen bolsonaristische influencers te zeggen dat het hele gedoe, inclusief de ontmoeting met ex-president Temer – die de nota opstelde – deel uitmaakte van een “groter plan”.View this post on Instagram

A post shared by Flávio Bolsonaro (@flaviobolsonaro)

BolsoEduardo

Zoon 03, volksvertegenwoordiger Eduardo Bolsonaro (foto), onthulde de bezorgdheid van de geallieerden: “Vele mensen vragen me wat te zeggen tegen onze basis. Mijn voorstel: als je niets weet te zeggen, blijf dan stil”, zo schreef hij.

Marcos Antônio Pereira Gomes, bekend als “Zé Trovão”, op de vlucht in Mexico nadat er een aanhoudingsbevel tegen hem werd uitgevaardigd, publiceerde een video waarin hij zegt: ” Hij (Bolsonaro) verrichtte een werk dat hij nooit had kunnen doen zonder de gebeurtenissen van 7, 8, 9 en 10 september. Vandaag heerst er vrijheid van meningsuiting in Brazilië. Dat werd gegarandeerd in het akkoord, en daarbij is de harmonie tussen de drie machten vanaf vandaag een wet. Niemand zou meer kunnen doen”.

Militairen

Ook de militairen binnen de regering werden opgetrommeld om de basis te kalmeren. Ministers Luiz Eduardo Ramos (Secretaris-generaal van de Republiek) en Augusto Heleno (Institutionele Veiligheid) gebruikten de sociale netwerken om te zeggen dat er geen sprake was van achteruitgang, en vroegen om “geduld”.

Meer volgers

In tegenstelling tot de vermindering van het aantal (ongeveer 55.000) volgers nadat Sérgio Moro opstapte uit de regering Bolsonaro, kreeg de president er nu 420.000 bij in de voorbije dagen. Volgens Bites Consultoria komt dat omdat “de meest georganiseerde groep rond de president zich herstructureerde en een strategie in het leven riep van een gecontroleerde situatie waarbij de president afgebeeld wordt als vredestichter, niet voor de publieke opinie, maar wel voor zijn volgers”.

Bron

Foto's: Marcos Corrêa - Alan Santos/PR - Fotos Públicas - Felipe Campos Melo 

#ZéTrovão #AugustoHeleno #AlexandredeMoraes #LuizEduardoRamos #JairBolsonaro #EduardoBolsonaro #FlávioBolsonaro #STF #BRNieuws #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page