top of page
  • Observer

Ontoelaatbaar

LegacyFAB

President Bolsonaro kondigde vandaag aan dat hij Vicente Santini, de secretaris van stafchef Onyx Lorenzoni gaat ontslaan. De reden: de secretaris liet zich naar New Delhi vliegen in een Embraer Legacy van de Braziliaanse luchtmacht, op kosten van de Braziliaanse belastingbetalers. Santini, als plaatsvervanger van Lorenzoni die met vakantie is, reisde eerst naar Davos in Zwitserland waar hij deelnam aan het World Economic Forum, en daarna naar de Indiase hoofdstad waar hij zich vervoegde bij het presidentiële comité. De regering geeft geen gegevens vrij over de kostprijs van een dergelijke verplaatsing, maar officials van de luchtmacht wilden wel kwijt dat die in dit geval oplopen tot minstens R$ 740.000 (meer dan € 160.000): brandstof, piloten, bemanning e.d. meer.

Santini liet zich vergezellen door 2 andere vrouwelijke ambtenaren: Martha Seillier van het secretariaat voor investeringen en de diplomate Bertha Gadelha. Bolsonaro was erg geïrriteerd toen hij het nieuws vernam over de “particuliere” vlucht, een negatieve boodschap die bijzonder slecht overkomt bij de publieke opinie, en in tegenstelling met de besparingen die door de regering gepredikt worden. Hij was nog bozer omdat belangrijke ministers zoals Paulo Guedes (economie), Tereza Cristina (landbouw), Bento de Albuquerque (mijnen en energie) en Luiz Henrique Mandetta (gezondheid) gewoon een lijnvlucht namen die veel meer tijd kost. Santini had toelating van de president om te reizen, maar het decreet hierover (verschenen in het Braziliaanse staatsblad) zegt niets over de opeising van een toestel van de luchtmacht.

Bolsonaro: “Wat hier gebeurde is ontoelaatbaar! Er is al een vervanger voor deze medewerker van Onyx, aangeduid door mij. Ik ga praten met Onyx om te zien of er nog andere maatregelen moeten genomen worden. Wat hij deed was niet illegaal, maar wel compleet immoreel. Klassieke ministers namen een gewone lijnvlucht, in economische klasse!” .

De regels

Wie mag beroep doen op de luchtmacht om zich te verplaatsen?

De vicepresident, de voorzitters van Kamer en Senaat, de voorzitter van het hooggerechtshof STF, ministers van staat, de commandanten van de strijdkrachten. De wetgeving legt geen beperkingen op wat betreft het aantal vergezellers.

In welke situatie?

Vliegtuigen van de luchtmacht kunnen opgevraagd worden om redenen van veiligheid, dringende medische zorgen en dienstreizen. Een decreet uit 2015 bepaalt dat enkel de vicepresident, de voorzitters van Kamer en Senaat, en van het STF recht hebben om naar hun vaste woonplaats te vliegen.

FAB

De Força Aérea Brasileira (FAB) publiceert de gegevens van de gerealiseerde vluchten een dag later op hun website met het motief van de reis zoals opgegeven door de sollicitant. De luchtmacht is niet verplicht om na te gaan of aan de regels voldaan werd, dat is de verantwoordelijkheid van de aanvrager.

Kosten

Gegevens over de kosten blijven geheim omdat het om militaire gegevens gaat. De krant Estado rekende uit dat die oplopen tot US$ 6.000 tot US$ 7.000 per uur, inclusief kerosine, logistiek, onderhoud en bemanning.

Bron

Foto: FAB

#BraziliëNieuwsOnline #WorldEconomicForum #JairBolsonaro #OnyxLorenzoni #PauloGuedes #FAB #NewDelhi #TerezaCristina #BentoAlbuquerque #Davos

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page