top of page
  • Observer

Ook Boulos is de klos

BOUL

Na het verhaal over de weerstand van de PT tegen de benoeming van (voor hen) een “vreemde eend in de bijt” bij het belangrijke ministerie van Burgerschap (zie vorig bericht), botst ook Guilherme Boulos tegen de muur die opgeworpen werd tegen Simone Tebet. Uiteraard komt de eindbeslissing toe aan verkozen president Lula en die beloofde alle namen van zijn toekomstige regering bekend te maken na de diploma uitreiking van vandaag, bij het kieshof TSE.

Deze keer vormen ‘diehard’ petistas een blok om het “Ministério das Cidades” (Steden) voor zichzelf te houden, of tenminste, doen een poging hiertoe. Het ministerie beslist over thema’s met een grote populaire impact, zoals sociale woningen en sanitaire voorzieningen, en daaarmee is meteen verklaard waarom het in het vizier ligt van zij die uit zijn op electorale winst en politieke invloed.

Het ministerie werd in 2019 afgeschaft door president Bolsonaro die besloot om Steden & Integratie onder te brengen bij het ministerie voor Regionale Ontwikkeling. Lula daarentegen, liet al merken dat hij terug wil naar het originele formaat, en aldus ontstond er een dispuut over wie het ministerie gaat leiden. Guilherme Boulos (40), de radicale leider van de sociale beweging MTST (Movimento dos Trabalhadores Sem Teto – dakloze arbeiders) is een van de kanshebbers, zoniet de belangrijkste, gezien zijn jarenlange ervaring bij de beweging. Boulos is lid van de linkse partij PSOL, was presidentskandidaat in 2018, kandidaat burgemeester van São Paulo in 2020. Bij de verkiezingen van dit jaar werd hij, met meer dan 1 miljoen stemmen, verkozen als federale volksvertegenwoordiger.

Mensen uit de nauwe kringen van Lula begonnen te zeggen dat het ministerie van Steden “te groot” is voor Boulos. De verkozen volksvertegenwoordiger maakt deel uit van een groepje parlementairen van de PSOL en Rede Sustentabilidade, met een totaal van 14 zetels. Dat is, volgens hen, veel te weinig om een van de meest robuuste ministeries te bekleden.

Daarnaast bestaat het idee dat Boulos zichzelf moet beschikbaar houden voor 2024, wanneer hij opnieuw kandidaat kan zijn als burgemeester van São Paulo. Bij de voorbije verkiezingen stond hij aan de kop van het aantal stemmen van de kandidaten uit São Paulo. Volgens een ‘petista’ bereikte hij hiermee zijn maximum.

Een andere naam die in aanmerking komt voor dat ministerie, is die van ex-gouverneur Márcio França, de rechterhand van verkozen vicepresident Geraldo Alckmin. Hij, zowel als Boulos, maken deel uit van de overgangsploeg.

Bron

Foto: Twitter

#GeraldoAlckmin #JairBolsonaro #MTST #PT #PSOL #Lula #MárcioFrança #BRNieuws #GuilhermeBoulos #RedeSustentabilidade

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page