top of page
  • Observer

Ook Landsverdediging steunt de president

BolsoAzevedoSilvaAC-ABr

In gerechtelijke kringen is men er op voorbereid dat er in de komende dagen een reeks aanklachten zullen ingediend worden tegen de Braziliaanse president, en tegen minstens 4 van zijn ministers. De reden? Mogelijke misdaden, gepleegd gedurende de ministeriële vergadering van 22 april, uitlopend op een video met ‘gevoelige inhoud’, zwaar taalgebruik, scheldpartijen, gevloek en beledigingen. De beelden werden vrijdagavond vrijgegeven door decaan Celso de Mello (STF) en zijn sindsdien nauwelijks nog weg te denken op de Braziliaanse televisieschermen.

Het nieuwe wettelijke offensief tegen de regering Bolsonaro dat verwacht wordt in de komende dagen, zal de spanning tussen het Palácio do Planalto en het hooggerechtshof Supremo Tribunal Federal nog doen oplopen, op een moment dat ook minister van Landsverdediging, generaal Fernando Azevedo e Silva (boven op de foto naast Bolsonaro) het besluit nam om de verklaringen van zijn collega Augusto Heleno (kabinet v/Institutionele Veiligheid) openlijk te steunen. Heleno waarschuwde toen dat de inbeslagname van de telefoon van de president “onvoorspelbare” gevolgen zou hebben voor de “nationale stabiliteit”. Celso de Mello zag zich verplicht om uit te leggen dat hij niet meer deed dan het verzoek, ingediend door enkele politieke partijen, door te geven aan de openbare aanklager, en dat hij nog geen enkel besluit had genomen omtrent het verzoek.

Azevedo verklaarde aan CNN Brasil dat hij de nota van Heleno ondersteunde omdat het om een zaak ging van “institutionele veiligheid”. Vervolgens schreef hij in een nota dat hij bezorgd was voor “de harmonie en onafhankelijkheid tussen de verschillende machten, een fundamenteel principe van de grondwet (Art. 2) dat geldt voor beide zijden”.

Het is de derde keer dat de minister zich manifesteert over de politieke crisis in drie maanden. Toen Bolsonaro onlangs deelnam aan een anti-democratische manifestatie in Brasília, lanceerde hij een nota waarin stond dat de kazernes zich zullen houden aan het compromis met de institutionele orde. Deze keer was de toon harder, gericht tegen het STF en met de indruk dat hij de rol op zich neemt om de orde tussen de instituten te verzekeren. De inmenging van de minister voor Landsverdediging, een reserve generaal, in de interne politiek – op zijn minst ongewoon in een stabiele democratie – vormt andermaal een symptoom van de institutionele crisis in Brazilië, en toont de dubbele rol aan van de militairen in deze regering, hun grootste deelname sinds het tijdperk van de militaire dictatuur. Bolsonaro zegt hierover: “Zij (Heleno en Azevedo) maken deel uit van hetzelfde team”.


Manifest24052020FB

ManifestVistoAereo24052020F

Heleno is trouwens een van de ministers die onder de aandacht komt van het openbaar ministerie, net omwille van de nota die hij uitgaf. Nogal wat politieke leiders bekritiseren de minister hierom. De oppositie beloofde al dat ze hem op het matje zullen roepen in het parlement om uitleg te geven.

De andere ministers in de radar van de openbare aanklager: Abraham Weintraub (Opvoeding), Ricardo Salles (Milieu) en Damares Alves (Mensenrechten), deel uitmakend van de ideologische clan rond de president, en keiharde verdedigers van extreemrechtse ideeën.

Bron

Foto's: Antonio Cruz - Agência Brasil / Facebook

#RicardoSalles #AugustoHeleno #CNNBrasil #BraziliëNieuwsOnline #AbrahamWeintraub #FernandoAzevedoeSilva #PaláciodoPlanalto #DamaresAlves #CelsodeMello #STF

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page