top of page
  • Observer

Oorlog in Rocinha

Rocinha-Soldados

Ongeveer 150 manschappen van het Braziliaanse leger en luchtmacht betraden enkele uren geleden de sloppenwijk Rocinha in Rio de Janeiro. Zij werden vergezeld door leden van de militaire politie. Het is de bedoeling dat de soldaten een sluitende cirkel vormen en de acties van de politie ondersteunen. Helikopters geven ondersteuning vanuit de lucht.

De favela vormt dagelijks het toneel van schietpartijen tussen rivaliserende drugsdealers die de controle beogen van de verkoopspunten. In werkelijkheid gaat het om een strijd die, volgens kenners, gevoerd wordt tussen de vroegere drugskoning Antônio Francisco Bonfim Lopes, bijgenaamd “Nem”, en zijn opvolger Rogério Avelino da Silva, bekend als “Rogério 157”. Nem werd opgepakt in 2011 en zit zijn straf uit in de streng bewaakte gevangenis van Porto Velho, in de deelstaat Rondônia. Niettemin, zo wordt aangenomen, slaagt hij erin vanuit de gevangenis een belangrijke rol te spelen in het conflict. Hij zou hierbij geholpen worden door zijn liefje Danúbia Rangel, een opgefokt blondje dat zich graag vertoont met dure juwelen. De verblijfplaats van Danúbia is niet bekend, zij wordt opgespoord door de politie.

Rocinha-Chopper

De schietpartijen zijn al dagen aan de gang zonder dat de politie echt ingreep, volgens gouverneur Pezão om onnodig bloedvergieten te vermijden. De grote slachtoffers zijn de bewoners van de sloppenwijk die zich nauwelijks nog buiten wagen, op het gevaar af om een verloren kogel in hun kop te krijgen. Het normale leven is er onderbroken, winkels gesloten, kinderen kunnen niet meer naar school. De rivaliserende drugsdealers komen met tientallen vanuit andere delen van de stad, met gestolen auto’s rijden ze gewoon de favela binnen en schieten er op los met bijzonder zware wapens, zwaarder als die van de politie.

Ook in het favela complex Alemão en in de favela Maré zijn er gewelddadige conflicten, met slachtoffers. Enkel vandaag werden er schietpartijen vastgesteld in 8 verschillende sloppenwijken. Het ergste geweld vindt plaats in Rocinha waar de politie zelfs getracteerd werd op granaten. Grote verbindingswegen als de Auto-Estrada Lagoa-Barra worden afgesloten. In Rocinha zijn op zijn minst 2.500 kinderen verhinderd om naar school te gaan.

Foto's: Vladimir Platonow/Fernando Frazão - Agência Brasil

#Rocinha #BrazilieNieuws #ComplexodoAlemão #ComplexodoMaré #RiodeJaneiro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page