top of page
  • Observer

Op de vlucht

Runaway

De nominatie van Abraham Weintraub, inmiddels officieel ex-minister van opvoeding (het ontslag verscheen vandaag in een extra-editie van het staatsblad), voor een directiezetel bij de Wereldbank in Washington, kent erg veel weerstand. Nooit eerder in de geschiedenis van het orgaan werd een benoeming zo snel gebombardeerd, zowel binnen Brazilië als buiten het land dat hem sponsort. De enige die feest viert is Weintraub zelf.

Verschillende manifesten verzamelen handtekeningen om zijn reis naar Washington te verhinderen. Een van die manifesten werd ondertekend door diplomaten, intellectuelen en artiesten als Chico Buarque. Ze zijn ook gericht aan de regeringen van acht andere landen.

De nieuwe directeur zal namelijk ook spreken voor de regeringen van Colombia, de Dominicaanse Republiek, Ecuador, Haïti, Panama, de Filipijnen, Suriname, Trinidad en Tobago. Een controversiële naam interesseert deze landen niet.

Voor het overige loopt de termijn van de directeur die Weintraub gaat vervangen af in oktober. De functie is nu vacant. Indien hij die plaats nu invult, dan moet hij over vier maanden opnieuw verkozen worden voor een termijn van twee jaar.

Vanwaar de haast van de Braziliaanse regering om hem daar nu binnen te sluizen? Waarom kan er niet gewacht worden tot oktober? Simpel: omdat Weintraub door zijn ontslag het voorrecht verliest om vervolgd te worden door het hooggerechtshof STF. De processen die daar tegen hem lopen, zullen doorgegeven worden aan de eerste gerechtelijke instantie waardoor het risico verhoogt dat een rechter een aanhoudingsmandaat uitvaardigt, eender welk. Weintraub werd hiervoor gewaarschuwd. Het is daarom dat hij Brazilië in zeven haasten verliet, samen met zijn familie, en nu al aankwam in Miami waar hij toegelaten werd, ondanks de pandemie, omdat hij over een diplomatisch paspoort beschikt.


BolsWeintraub

Bron

Foto's: Wikimedia Commons / YouTube

#Wereldbank #BraziliëNieuwsOnline #AbrahamWeintraub #Filipijnen #JairBolsonaro #Suriname #ChicoBuarque #Ecuador #Panama #Miami #Haïti #Trinidad #STF #DominicaanseRepubliek #Tobago #Colombia #Washinton

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page