top of page
  • Observer

Op weg naar een andere wereld

AtilaRodaViva

Het interview met de bioloog Átila Iamarino in het programma Roda Viva (TV Cultura) van gisterenavond, blijft nazinderen. Hij herhaalde wat hij eerder al zei in video’s via het internet, bekeken door meer dan 5 miljoen mensen: “Ik zeg niet dat de wereld waarin wij leefden niet zal terugkeren, maar het zal een andere wereld zijn, misschien meer verenigd”.

Iamarino studeerde aan de universiteit van São Paulo, haalde een doctoraat in microbiologie en volgde ook nog een postdoctorale opleiding in Yale (USA). Hij was een van de eerste die sprak over 1 miljoen doden in Brazilië, indien de sociale isolatie niet strikt zou worden toegepast. Hij baseerde zich op de hier eerder vermelde studie van het Imperial College COVID-19 Response Team.

Hij staat op één lijn met de autoriteiten, verantwoordelijk voor de gezondheidszorg, die het sociale isolement verdedigen als het meest efficiënte wapen in de strijd tegen covid-19, zelfs als dat veel zelfopoffering vraagt van de bevolking: “Het zal nog lang duren vooraleer we weer gerust door de straten kunnen lopen, en dat zullen we nooit meer doen zoals voorheen. Zolang er niet getest wordt en geen vaccinatie bestaat tegen het virus, zullen we met mondkapjes rondlopen. Dit is vandaag nog niet het geval omdat er niet genoeg beschikbaar zijn, en niet omdat we ze niet nodig hebben. Het is al bewezen dat steden waar altijd mondkapjes gebruikt worden, sneller recupereren”.

Átila gaf kritiek op het verticale isolement, zoals voorgesteld door president Bolsonaro, waarbij enkel zestigplussers en andere risicogroepen in quarantaine blijven. Volgens hem bestaat er geen wetenschappelijke basis om daarover te discussiëren, en als die er komt, “dan moet er getest worden. Pas dan zullen we er over kunnen praten”.

De bioloog vermeed het om over politiek te praten, over de verdeeldheid. Hij vindt dat de krachten moeten verenigd worden om de risico’s te minimaliseren en om levens te sparen tijdens deze pandemie.

“Wij zijn afhankelijk van de acties die ondernomen worden. De deelstaten leggen het verkeer stil, plaatsen de mensen in quarantaine, beperken de handel. Ik voel dat het huis in brand staat en dat we iedereen uit dat huis moeten halen om niemand te verliezen. Het maakt niet uit wie de brand blust, of die nu van linkse of van rechtse strekking is. Wordt er actie ondernomen? Goed zo. Wie de initiatieven van de deelstaatregeringen hindert, die gaat in tegen alles wat er in de ganse wereld ondernomen wordt”, zo bevestigde hij.

Hij herinnerde eraan dat er maar 1 land is waar niets ondernomen werd (Belarus – Wit-Rusland) en verdedigde nieuwe investeringen op volle kracht in de wetenschap in Brazilië: “Brazilië ligt volkomen stil op dat vlak, er wordt niet geïnvesteerd in de nationale wetenschap. Dat is niet van vandaag, dat is al lang zo. Wij beschikken over bekwame mensen om de nodige testen uit te voeren, maar die kwamen tot de vaststelling dat er geen geld beschikbaar is, dat alle subsidies ingetrokken werden”.

Iamarino maakte ook een vergelijking met de klimaatswijzigingen en zei dat het ongelijk van hen die de wijzigingen ontkennen, pas zal kunnen na 20 of 30 jaren: “Dat zal niet het geval zijn bij deze pandemie. Wie nu beweert dat het allemaal niet zo erg is en vindt dat de economie voorrang moet krijgen, zal over twee of drie weken al met zijn ongelijk geconfronteerd worden”, aldus de bioloog.

De verklaringen van Iamarino kregen erg veel commentaar via de sociale media; het interview werd een van de drukst besproken onderwerpen bij Twitter. Zelfs aanhangers van Bolsonaro gaven hun bewondering toe voor de houding van de wetenschapper. TV-presentator Ratinho (SBT – pro-Bolsonaro) schreef: “Uitstekend interview, verhelderend. Het is duidelijk dat we veel dingen moeten herzien in de toekomst, onze houding, ons gedrag”.

Bron

Foto: YouTube

#Ratinho #SBT #BraziliëNieuwsOnline #ÁtilaIamarino #Belarus #Twitter #JairBolsonaro #Yale #RodaViva #Coronavirus #TVCultura #COVID19

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page