top of page
  • Observer

Opdrachtgever moord Dorothy Stang wordt vrijgelaten

Dorothy

Minister Marco Aurélio van het hoogste federale gerechtshof STF gaf deze week opdracht tot vrijlating van ‘fazendeiro’ Reginaldo Pereira Galvão, bijgenaamd ‘Taradão’, die tot 25 jaar gevangenisstraf veroordeeld werd als een van de opdrachtgevers voor de moord op de katholieke non en mensenrechtenstrijdster Dorothy Stang, in 2005.

De fazendeiro is de enige van de vijf veroordeelde misdadigers in deze zaak die zijn vonnis nog niet uitzat en het recht verkreeg om het resultaat van zijn beroep in vrijheid af te wachten. Aanvankelijk werd hij door een jury tot 30 jaar veroordeeld, maar in mei 2017 werd die straf verminderd tot 25 jaar door minister Felix Fischer van het STJ. Diezelfde minister vaardigde echter meteen het bevel uit tot opsluiting omdat de veroordeling bevestigd werd in tweede instantie. Fischer volgde hiermee het standpunt van de meerderheid van het STF die oordeelde dat een uitvoering van een straf toegelaten is na de uitspraak van de 2de instantie. Galvão zit op dit moment nog in de cel, in de deelstaat Pará. Het hoofd van de strafinstellingen in die staat liet weten dat hij nog niet oficiëel werd ingelicht over het besluit van Marco Aurélio. Deze laatste zei dat hij het besluit van de meerderheid van het STF omtrent een strafuitvoering na bevestiging in 2de instantie, niet zou volgen: “Elkeen moet zijn eigen deel doen, volgens eigen overtuiging en geweten, dit in de zoektocht naar juridische zekerheid. Volgens mij gaat het hier niet om de macht van een eventuele meerheid van het hof, maar wel om de toepassing van de grondwet”, aldus de minister.

Met dezelfde mening stond Marco Aurélio in 2012 een habeas corpus toe aan Galvão, maar dat besluit werd herroepen door het eerste panel van het STF in juni van vorig jaar.

Een tweede fazendeiro, Vitalmiro Bastos de Moura, kreeg 30 jaar gevangenis opgelegd, als mede-opdrachtgever van de moord. Amair Feijoli Cunha, een tussenpersoon, kreeg 17 jaar. Clodoaldo Batista, een van de moordenaars, werd veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf. Rayfran das Neves Sales, de daadwerkelijke schutter, werd veroordeeld tot 27 jaar gevangenisstraf. Allemaal moesten ze hun straf uitzitten maar verkregen inmiddels het recht op een half open regime.

De moord

De Amerikaanse zendelinge Dorothy Stang werd omgebracht met zes kogels op een landelijke weg in Anapu (Pará) in februari 2005. De locatie staat bekend als duurzaam project tot ontwikkeling van de hoop, in het Portugees voluit ” Projeto de Desenvolvimento Sustentável Esperança”, afgekort PDS. Zij was de leidster van het project en werd hierom gehaat door de lokale landbouwers (fazendeiros) die claimden dat zij de eigenaars waren van het land dat gebruikt werd in het project.

Dorothy Stang arriveerde in Brazilië in de jaren zeventig om pastoraal werk te komen uitvoeren in het Amazonië gebied. Haar werk richtte zich voornamelijk op herbebossing en het zorgen voor werk en inkomen voor de lokale arme bevolking. Stang was 73 toen ze vermoord werd. Haar dood werd een symbool voor de planning en strijd van verantwoorde agrarische hervormingen. De vermindering van gewelddadige conflicten was voor haar een prioriteit.

#MarcoAurélio #RayfrandasNevesSales #Pará #BraziliëNieuwsOnline #FelixFischer #ReginaldoPereiraGalvão #DorothyStang

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page