top of page
  • Observer

Open brief in The Guardian: Braziliaanse democratie bedreigd

Ele-Nao

Een groep Braziliaanse en buitenlandse artiesten & intellectuelen ondertekenden een campagne tegen president Bolsonaro, een open brief, gepubliceerd in de Britse krant The Guardian onder de titel “Democracy and freedom of expression are under threat in Brazil“.

In de brief wordt bevestigd dat de democratische instellingen van Brazilië aangevallen worden sinds Jair Bolsonaro aan de macht kwam, in januari van 2019. Het artikel werd ondertekend door de zangers Chico Buarque, Caetano Veloso en Arnaldo Antunes, de schrijvers Milton Hatoum, Paulo Coelho en Djamila Ribeiro, de historicus Boris Fausto, fotograaf Sebastião Salgado, cineaste Petra Costa en meer dan 2.700 andere namen.

De campagne kan ook rekenen op de steun van buitenlandse artiesten en intellectuelen, zoals de filosoof Noam Chomsky, politieke wetenschapper Steven Levitsky, de zanger Sting, acteur William Dafoe, muzikant Philip Glass en schrijver Valter Hugo Mãe.

“Het extreemrechtse regime van Brazilië wil leerboeken censureren, leraren bespioneren en minderheden en LGBTI + -groepen aanpakken. We hebben de steun van de internationale gemeenschap nodig”, zo vermeld de tekst die de steun inroept van de internationale gemeenschap om “de pogingen van de Bolsonaro-regering om artistieke en culturele organisaties onder druk te zetten te veroordelen” en “om Brazilië onder druk te zetten om de universele verklaring van de mensenrechten volledig te respecteren en aldus de vrijheid van meningsuiting, gedachte en religie te respecteren”.

In de tekst verwijzen de auteurs naar recente gebeurtenissen bij de regering Bolsonaro, zoals de video opgenomen door de voormalige minister van Cultuur, Roberto Alvim, die nazi-thema’s kopieerde en woordelijke fragmenten citeerde uit een toespraak van de nazi-ideoloog Joseph Goebbels. De repercussie van de zaak leidde ertoe dat Alvim uren werd ontslagen nadat de film op 17 januari op zijn sociale netwerken was gepubliceerd. “Alvim gaf slechts een stem aan het extreemrechtse politieke project van Bolsonaro, dat onverminderd van kracht blijft”, zegt de brief.

Een ander ontslag waarnaar verwezen wordt in de brief, is dat van de voormalige marketing directeur Delano Valentim van de Banco do Brasil. In april van vorig jaar werd op aandringen van de president een reclamecampagne verboden van de bank waarin de raciale en seksuele diversiteit van het land getoond werd.

De auteurs van de brief geven ook kritiek op de aanklacht van het openbaar ministerie tegen journalist Glenn Greenwald wegens invasie van privé gesprekken van autoriteiten, iets wat Greenwald ontkent, en op de publicatie van een video op het officiële Twitter account van het Secretariaat van Communicatie dat de cineaste Petra Costa omschrijft als een “militante tegen Brazilië”. Verder wordt ook een rapport geciteerd van Fenaj (Federação Nacional dos Jornalistas) waarin staat dat de aanvallen op de pers in 2019 een toename kenden van 54%: “Wij vrezen ervoor dat de aanvallen op democratische instellingen weldra onomkeerbaar kunnen worden”.

Naast kritiek op het cultuurbeleid en de ideologie van de Bolsonaro-regering, zijn er in de tekst ook meldingen over de branden in het Amazonegebied, waardoor Brazilië vorige maand werd aangeklaagd op het World Economic Forum in Davos. “De regering is verwikkeld in een gevaarlijke culturele oorlog tegen kunstmatige interne bedreigingen. Ze ontkent de opwarming en branden in het Amazonegebied, veracht leiders die vechten voor het behoud van het milieu en heeft geen respect voor de inheemse gemeenschappen”.

Bron

Foto: Rovena Rosa - Agência Brasil

#Sting #BorisFausto #ValterHugoMãe #BancodoBrasil #PetraCosta #BraziliëNieuwsOnline #NoamChomsky #SebastiãoSalgado #WorldEconomicForum #WilliamDafoe #JairBolsonaro #Caetanoveloso #MiltonHatoum #ChicoBuarque #StevenLevitsky #GlennGreenwald #DjamilaRibeiro #PauloCoelho #PhilipGlass #Davos #Fenaj #ArnaldoAntunes #TheGuardian #JosephGoebbels

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page