top of page
  • Observer

Opening parlementair jaar

Camara01022019

Het is vandaag 1 februari, de officiële start van het nieuwe jaar in het parlement. 513 volksvertegenwoordigers, waaronder een flinke lichting nieuwkomers, begonnen vanmorgen aan hun nobele opdracht: de wensen en noden van het Braziliaanse volk vertalen in wetgevende maatregelen. Leden van de PSL, de partij van president Jair Bolsonaro, applaudisseerden voor elkaar terwijl de ‘petistas’ (verkozenen van de arbeiderspartij PT) hun faam (“Ze leren niets, ze vergeten niets”) bevestigden door luidkeels te roepen om de vrijheid van Lula: “Lula Livre!” Iedere ‘deputado’ werd naar voren geroepen om zijn eed af te leggen waarbij voormalige senator Aécio Neves (PSDB) duchtig uitgejouwd werd.

De Kamer van volksvertegenwoordigers kent een vernieuwing van 52% in het totaal van 513 zetels, en brengt nieuwigheden zoals de opkomst van de PSL, kandidaten die meesurften op het succes en de populariteit van Jair Bolsonaro en op die manier een mandaat bekwamen.

De nominale oproep van de heren & dames volksvertegenwoordigers ging gepaard met de slogan “Lula Livre” van de ‘petistas’, en het motto van de campagne van Bolsonaro ‘Brasil acima de tudo’ (Brazilië boven alles, zoiets als Trump’s ‘America First’). De nieuwkomers begonnen de sessie met het afleggen van de eed. Bij de opening van de ceremonie kondigde (de vorige) Kamervoorzitter Rodrigo Maia het ontslag aan van de verkozen volksvertegenwoordiger Jean Wyllys (PSOL) die vervangen wordt door zijn eerste opvolger David Miranda. Hij vroeg ook een minuut stilte voor het plotse overlijden van volksvertegenwoordiger Wagner Montes (PRB), een populaire voormalige presentator van politionele televisieprogramma’s. Maria do Rosário (PT) stak, even treurig kijkend als altijd, een pamflet omhoog waarop ze haar steun betuigde aan Jean Wyllys, de volksvertegenwoordiger die naar Spanje vertrok omdat hij hier naar eigen zeggen met de dood bedreigd wordt.

De sessie van vanmorgen wordt opgevolgd door de inschrijving van de kandidaturen (als kamervoorzitter) en de vorming van parlementaire blokken. De nieuwe kamervoorzitter zal verkozen worden om 18h. De huidige voorzitter, Rodrigo Maia (DEM), vormde een alliantie met 13 partijen en rekent op meer dan 300 stemmen om opnieuw verkozen te worden. Hij kondigde reeds aan dat hij zich zal inzetten voor de hervorming van de sociale zekerheid & pensioenen en verdedigde daarbij een dialoog om tot een consensus te komen: “Dit is geen thema van de regering, maar wel een thema van de ganse samenleving. De oplossing moet door iedereen gesteund worden, zonder enige ideologie”, zo vindt hij.

Naast Maia zijn er nog zes andere kandidaten: Fábio Ramalho (MDB-MG), Marcelo Freixo (PSOL-RJ), JHC (PSB-AL), Marcel Van Hatten(Novo-RS), Ricardo Barros (PP-PR) en General Petterneli (PSL-SP). De nieuwe voorzitters van Kamer & Senaat zullen het ambt gedurende twee jaar mogen uitvoeren. Beiden beslissen over de onderwerpen waarover al dan niet zal gestemd worden, en wanneer.

Bron

Foto: Marcelo Camargo - Agência Brasil

#WagnerMontes #AécioNeves #PSL #BraziliëNieuwsOnline #DavidMiranda #MariadoRosário #JairBolsonaro #PT #PSOL #JeanWyllys #Lula #RodrigoMaia #PSDB

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page