top of page
  • Observer

Opheldering moord Marielle nog niet voor morgen

Marielle-Camara-RJ

TV O Globo wist deze week te melden dat de federale politie (PF) toegang vraagt tot het onderzoek door de politie in Rio de Janeiro i.v.m. de moord op gemeenteraadslid Marielle Franco en haar chauffeur Anderson Gomes, op 14 maart jongstleden. De PF onderzoekt sinds vorige maand de veronderstelde tussenkomst van een criminele organisatie om de politie van Rio te dwarsbomen, alsmede de mogelijke betrokkenheid van autoriteiten in de deelstaat.

De PF werd ingeschakeld op vraag van procureur-generaal Raquel Dodge. Het onderzoek van de PF wordt gedragen door twee getuigen. De naam van de eerste wordt geheimgehouden; de tweede is Orlando de Oliveira Araújo, bekend als Orlando de Curicica. Deze laatste wordt aangewezen als de chef van een militie in de wijk Curicica, in de westelijke zone van Rio de Janeiro. Hij zit momenteel opgesloten in de federale gevangenis van Mossoró (Rio Grande do Norte), sinds juni.

Een van de lijnen van het onderzoek wijst Orlando aan als een van de opdrachtgevers van de moord, maar de man ontkent dat. Hij nam zelf contact op met het federale openbaar ministerie en getuigde in augustus, zeggende dat hij onder druk gezet werd om de verantwoordelijkheid van de moord op zijn schouders te nemen. Hij beweert dat hij werd opgezocht door Giniton Lages, chef van de afdeling moord van de burgerlijke politie in Rio, toen hij nog opgesloten zat in de strafinrichting van Bangu (Rio de Janeiro). Lages zou gewild hebben dat hij bekentenissen aflegde als een van de opdrachtgevers van de moord. Orlando ging nog verder en zegt dat de moordafdeling van de politie geld ontvangt van de illegale gokwereld om misdaden niet te onderzoeken, dit in een schema dat al bestaat sinds de huidige commissaris van de burgerlijke politie van Rio, Rivaldo Barbosa, aan het roer staat.

TV O Globo nam contact op met Rivaldo Barbosa die zegt dat de bekentenissen van Orlando absurd zijn en enkel de bedoeling hebben om het onderzoek te dwarsbomen. De burgerlijke politie gaf een nota uit waarin staat de de getuigenis het moreel en het geloof in de politionele instituten onderuit wil halen.

Een en ander doet ongewild denken aan de film Tropa de Elite 2 waar de corruptie centraal staat. Een opheldering van deze zaak is nog niet voor morgen. Wie had het anders verwacht…

Bron

Foto: Camara RJ

#Mossoró #RioGrandedoNorte #BraziliëNieuwsOnline #Bangu #OrlandodeCuricica #MarielleFranco #OGlobo #TropadeElite2 #RaquelDodge #AndersonGomes #RiodeJaneiro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page