top of page
  • Observer

Opinie: Boom, Boom, Out Go The Lights

Boom-Boom

Little Walter (Marion Walter Jacobs – 1930-1968) was de auteur van het liedje waarnaar verwezen wordt in de titel hierboven. Niks te maken met Lula, of toch? Zijdelings dan, symbolisch. Little Walter heeft het over zijn verloren liefje, plots verdwenen in de duisternis van de nacht, net alsof het licht plots uitging. De ex-president van Brazilië ondergaat een gelijkaardige ervaring, zij het dan dat zijn “liefjes” plots andere prioriteiten hebben. De Brazilianen trekken massaal naar de straten en winkels om kerstspulletjes te kopen. De eerste helft van de dertiende maand verscheen op hun bankrekening (voor de gelukkigen die nog altijd werk hebben) en dat geld is van harte welkom voor van alles en nog wat. Wie denkt er dan nog aan Lula? De 12 miljoen werklozen van dit land? Die zijn nog altijd in de war en vragen zich nog steeds af: hoe kwam ik hier verzeild?

Fora Temer? Lula Livre? Vergane glorie voor beiden. Lula is “fora”, Temer nog altijd “livre”. Deze laatste heeft nauwelijks nog een maand te gaan en het zal hem allemaal worst wezen. Zelfs de opmerking “Tem que manter isso, viu?” die de zin van het jaar werd in 2017, schijnt hem niet meer te deren. De macht gaat weldra naar een ex-kapitein waarbij het nu al duidelijk is dat hij zich omringt met generaals. In het Braziliaans Portugees kan dit geïnterpreteerd worden als “matar saudades” (heimwee) naar de militaire dictatuur.

Lula’s “liefjes” proberen zichzelf overeind te houden, maken een uitstapje naar New York (Fernando Haddad) of doen een wanhopige poging om zichzelf te overtuigen dat ze onmisbaar zijn (Gleisi Hoffmann op de voorbije partijtop van de PT). Niemand is onmisbaar. De kerkhoven van deze wereld liggen vol met mensen die dachten dat ze onmisbaar waren. Plots wil de PT ook meedoen aan een nationaal front voor het behoud van de democratie. Andere (linkse) partijen waren hun voor en staan al klaar om oppositie te voeren tegen de ex-kapitein. Een van de opkomende figuren is Flávio Dino (PCdoB), gouverneur van de deelstaat Maranhão, en ex-voorzitter van Embratur (Braziliaans instituut voor toerisme). Zijn partij smolt deze week samen met de PPL (Partido Pátria Livre – links/centrum links), om te vermijden dat beiden zouden verdwijnen uit het politieke landschap omwille van de “clausule de desempenho”.

Inmiddels verschijnen er foto’s in de Braziliaanse media die moeten aantonen hoe eenvoudig Jair Bolsonaro door het leven gaat, een kop koffie uit een banale thermos aanbiedend aan John Bolton, de raadgever van Donald Trump op het vlak van nationale veiligheid, in zijn eigen woning. Zoonlief Eduardo Bolsonaro gedraagt zich inmiddels als een minister van BZ en stond een interview toe aan Fox News, zeggende dat Brazilië het socialisme verbant om plaats te maken voor een liberale economie. Nicolas Maduro zal niet erkend worden als leider van de Venezolanen door de nieuwe Braziliaanse regering; en hij geeft ook toe dat zijn vader een tropische versie zal zijn van Donald Trump. Zo, dat was duidelijk.

Ligt er nu nog iemand wakker van Lula? Zelfs zijn grootste fans kunnen niet antwoorden op de jongste aanklacht, gestaafd met bewijzen. Zijn instituut kreeg wel degelijk 1 miljoen cadeau van de Braziliaanse groep ARG, als wederdienst voor zijn tussenkomst in het Afrikaanse land Equatoriaal-Guinea.

Recibo-Instituto-Lula
Instituto-Lula-Recibo

Zal het dan beter worden onder Bolsonaro? Dat kan betwijfeld worden. Het is te vroeg om zijn “staatsmanschap” te beoordelen; het moet nog beginnen. Veel, zo niet alles, zal afhangen van de manier waarop hij zich zal gedragen ten opzichte van het parlement, Kamer & Senaat. Een verdeelde oppositie zal in zijn kaart spelen. Tot op dit moment toont de PT geen enkele toenadering tot hun soortgenoten. Ze willen hooguit toegeven dat Dilma ernaast zat, maar that’s it.

Ondertussen blijven de Brazilianen zich boos maken over de niet ophoudende berichten over corruptie. Het is nu wel duidelijk dat het echt niet alleen over de arbeiderspartij gaat. Een figuur als gouverneur Pezão (niet zijn echte naam maar de man heeft een schoenmaat 48, vandaar) bevestigt andermaal dat andere partijen eveneens veel boter op het hoofd hebben.

Brazilië geraakt niet uit de put zonder het besef dat niet iedere kans om wat geld te verdienen door de beugel kan. Het wordt hoog tijd om een komaf te maken met de “jeitinho”.

Wat Lula betreft, en andere ingeslotenen door het Lava Jato onderzoek: stop met het geleuter en het gejammer, politieke vervolging, foute rechters, en geef uiteindelijk eens echte details vrij over datgene waar je voor beschuldigd en veroordeeld werd. Het alternatief: blijven verkondigen dat men jou “vervolgt om politieke redenen”. Lula werd bij zijn jongste ondervraging vakkundig op zijn plaats gezet door rechter Gabriella Hardt, vervangster van Sérgio Moro. Is zij nu ook plots partijdig? Bestaat er wel één onpartijdige rechter in Brazilië om corrupte politici te beoordelen?

Miljoenen in deze wereld zitten achter de tralies, zeggende dat ze onterecht veroordeeld werden. Soms hebben ze gelijk. Dikwijls ook niet.

Politici zouden er zich moeten van bewust zijn dat ze verkozen werden door het volk, om het geld van dat volk te beheren op een goede manier. Bij de minste twijfel hieromtrent: Boom, Boom, Out Go The Lights!

#Venezuela #Embratur #BraziliëNieuwsOnline #FernandoHaddad #FlávioDino #JohnBolton #FoxNews #DonaldTrump #JairBolsonaro #LuizFernandoPezão #GleisiHoffmann #EquatoriaalGuinea #PPL #ARG #EduardoBolsonaro #Maranhão #MichelTemer #PCdoB #LittleWalter #GabrielaHardt #Lula #NicolasMaduro

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page