top of page
  • Observer

Opinie: de kerstman of de sheriff

Kerstman-x-Sheriff

Brasília, Zuid-Amerika, 209 miljoen, het hangt er van af, real, 26 + 1. Dat zijn enkele antwoorden op de vragen die het meest gesteld worden over Brazilië via Google. Brazilië Nieuws doet een poging om de ingewikkelde structuur van de Braziliaanse maatschappij uit te leggen, niet in het minst de politieke warboel die al zoveel onheil veroorzaakte in dit enorm grote land. Maar het ziet er naar uit dat de meest gestelde vragen onvoldoende beantwoord worden op dit internetkrantje.

BBC Brasil richtte zich tot Google om te weten welke vragen over Brazilië het meest ingevoerd worden op hun zoekmachine. Google antwoordde en gaf het lijstje op van de vaakst gestelde vragen in 2017. Hier gaan we:

1 – Welke taal spreekt men in Brazilië? 2 – Hoe laat is het in Brazilië? 3 – Welke is de hoofdstad van Brazilië? 4 – Waar ligt Brazilië? 5 – Hoe vaak won Brazilië het WK voetbal? 6 – Hoe groot is de bevolking van Brazilië? 7 – In welk continent ligt Brazilië? 8 – Wat is de Braziliaanse jiu jitsu? 9 – Wat is het klimaat van Brazilië? 10 – Is Brazilië veilig? 11 – Hoe laat is het in São Paulo? 12- Wat is de Braziliaanse munt? 13 – Waarom spreken de Brazilianen Portugees? 14 – Hoeveel deelstaten zijn er in Brazilië? 15 – Wat is de beste tijd om naar Brazilië te gaan?

Er bestaat ook een korte video bij YouTube waarin het al snel duidelijk wordt dat de rest van de wereld erg weinig weet over dit Brazilië:

Wie Brazilië Nieuws volgt, weet al wat meer, bijvoorbeeld dat opperrechter Ricardo Lewandowski gisteren toestond dat ex-president Lula mag geïnterviewd worden in zijn cel. Maar mogelijk weet hij/zij nog niet dat zijn collega Luiz Fux die beslissing inmiddels ongedaan maakte, en mocht er inmiddels reeds een interview afgenomen zijn, dan mag dat niet gepubliceerd of uitgezonden worden. Deze zaak zal nu moeten beoordeeld worden door het voltallige hof van 11 rechters.

Afgezien van de taal/talen die in Brazilië gesproken worden, de officiële munt, de huidige hoofdstad, het aantal keren dat Brazilië het WK voetbal won, hoeveel mensen er in Brazilië wonen enzovoort enzoverder, hebben velen ook geen flauw idee van de huidige politieke wanorde, en de haat die het land in twee verdeelde. Ja hoor, er zijn verkiezingen op komst. De huidige rechtse president Michel Temer, ex-vice van de linkse Dilma Rousseff, zal weldra een opvolger krijgen. Er bestaan 35 politieke partijen in dit land, genoeg om er hoofdpijn van te krijgen, en teveel om een ernstig oordeel te vormen over de verschillende strekkingen. Bovendien is het antwoord op de vraag “Van welke strekking is partij X of Y?” allesbehalve eenvoudig. Jawel, er bestaat een onderscheid tussen rechts en links, maar er zijn ook een aantal partijen (niet noodzakelijk de kleinste, integendeel) die de kunst beheersen om hun “ideologie” naar de achtergrond te schuiven als het gaat om postjes, allianties die de partij goed uitkomen, kortom een stuk van de koek te verwerven. En het gaat om een erg grote koek.

De Braziliaanse politiek bereikte een zelden eerder geziene spanning in de jongste geschiedenis van het land. De kiescampagnes laten weinig los over ideeën en voorstellen. Niemand weet eigenlijk goed wat de huidige favorieten – de extreemrechtse Jair Bolsonaro en de linkse Fernando Haddad – denken over de broodnodige fiscale- en pensioenhervormingen, hoe ze de begroting weer in evenwicht gaan brengen, hoe ze denken te onderhandelen met het eeuwige versplinterde parlement, hoe ze de nodige investeringen in de Braziliaanse infrastructuur gaan aanpakken, de strijd tegen de misdaad, tegen corruptie, of hoe ze de publieke gezondheidszorg en dito opvoeding gaan verbeteren. Hun programma’s lijken universeel, enkel bedoeld om de respectievelijke groepen kiezers tevreden te stellen, zonder een groot besef van de werkelijke noden. Wanneer een van hun naaste medewerkers, of kandidaat vice uitspraken doet die niet in dat straatje passen, dan haasten ze zich om die te ontkennen. Het lijkt wel of de echte problemen minder belangrijk zijn. Wel belangrijk: de kiezer te overtuigen dat kandidaat X of Y dé oplossing brengt, de redding en het tegengif voor de voorstellen van de tegenstrever, op weg naar het paradijs, een weg die rood gekleurd is, ofwel olijfgroen, naargelang de aard van het beestje. Het ziet er naar uit dat de kiezer dezelfde keuze moet maken in de tweede kiesronde, een schot in de duisternis.

Nós contra eles. Wij tegen hen. Brazilianen hebben het al miljoenen keren moeten horen. Je kiest maar: wil je Venezuela of Cuba, dan is dit het nummer. Wil je Trump, Macron of Macri, druk dan dit nummer.

De ene zegt: wij maken u terug gelukkig. De andere zegt: wij zorgen dat u gevrijwaard blijft van het ongeluk.

Wie niets heeft (en dat zijn er erg veel in dit land, Google het maar eens op), wil opnieuw aangesproken worden zoals tien jaar geleden, ziet Lula nog steeds als de Kerstman.

Wie wel iets heeft zonder noodzakelijk miljonair te zijn (en dat is ook een groot aantal, zeker als je de middenklasse meerekent), wil rustig over de straat kunnen lopen met zijn nieuwe en peperdure smartphone, zonder overvallen te worden (of erger). Zij willen een strenge sheriff.

Brazilië staat voor de keuze: 1) wij brengen de Kerstman terug in uw leven, of 2) wij zorgen voor een goede sheriff.

Aan beiden hangt een prijskaartje. Maar die kostprijs wordt niet goed, of helemaal niet uitgelegd aan het Braziliaanse volk. Misschien heeft Google het antwoord?

Foto: Wikimedia Commons

#Venezuela #RicardoLewandowski #YouTube #BraziliëNieuwsOnline #FernandoHaddad #LuizFux #DonaldTrump #JairBolsonaro #Brasília #Google #BBCBrasil #Cuba #MichelTemer #STF #DilmaRousseff

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page