top of page
  • Observer

Opinie: de zelfbevrediging van de PT

Rukken-Maar-2

Leiders van de linkse partijen PT, PSOL en PCdoB kondigden aan dat ze niet zullen deelnemen aan de ceremonie waarbij de verkozen president Jair Bolsonaro officieel zal ingehuldigd worden, nu dinsdag 1 januari 2019. Andere partijen die aankondigden oppositie te zullen voeren, zoals de PDT en PSB, lieten weten dat sommige van hun leiders eveneens hun kat zullen sturen.

De arbeiderspartij PT gaf een nota uit, zeggende dat ze het resultaat van de verkiezingen erkennen, maar dat het resultaat het gevolg was van een gebrek aan ‘openhartigheid’, gekarakteriseerd door “de afzetting van Dilma Rousseff, volgens hen een staatsgreep, door het illegale verbod op deelname aan de verkiezingen door ex-president Lula en door de criminele manipulatie van de sociale media waar leugens verspreid werden over kandidaat Fernando Haddad (foto boven rechts)”.

De PT omschrijft de uitslag van de verkiezingen als een ‘fato consumado’ (voldongen feit) maar vindt dat dit niet betekent dat zij een regering zullen goedkeuren, “gebaseerd op een autoritair gedrag, anti-populair, tegen de belangen van het vaderland, gekenmerkt door open racistische- en vrouwenhatende situaties, gekoppeld aan een programma van achteruitgang van de beschaving”.

De tekst werd ondertekend door partijvoorzitster Gleisi Hoffmann (foto boven – nu verkozen als volksvertegenwoordiger), en de leiding van de PT in Kamer & Senaat, Paulo Pimenta (opnieuw verkozen als volksvertegenwoordiger) en Lindbergh Farias (senator, niet herverkozen).

Het besluit van de PT om de inauguratie van Jair Bolsonaro te boycotten betekent meer dan de houding van een slechte verliezer en laat uitschijnen dat er opnieuw zal gekozen worden voor een radicale oppositie: alles wat de nieuwe regering zal voorstellen, zal niet kunnen rekenen op hun stem, zoals weleer.

Indien het enkel zou gaan om een ongemak, zou het immers volstaan om weg te blijven op de inhuldigingsceremonie van de nieuwe president, zonder verdere uitleg. Wie zou het tenslotte wat uitmaken of de ‘petistas’ er al of niet bij zijn? Maar neen, er kwam een nota, m.a.w. voor hen is het belangrijk om een houding aan te nemen. De arbeiderspartij is van mening dat de regering Bolsonaro het niet zal maken en denken dat die zich vanzelf zal opdoeken. En dan willen zij klaarstaan om het roer weer over te nemen. Is dat echter zo vanzelfsprekend?

Zelfmoord

Sommigen zien de houding van Gleisi & Co als pure zelfmoord, immers, de goedkeuring van de PT m.b.t. de inhuldiging van hun rechtse tegenstrever betekent vrijwel niets nadat 57 miljoen Brazilianen aan hem de voorkeur gaven i.p.v. Lula’s reservewiel Fernando Haddad.

De rechtse partij PSDB ging in 2014 niet akkoord met de uitslag van de verkiezingen waarbij hun kandidaat Aécio Neves verloor tegen Dilma Rousseff. De tijd ging voorbij maar de boycot van de PSDB leidde uiteindelijk tot de ondergang van Neves en tot een schandelijk verlies van kandidaat Geraldo Alckmin die moest afdruipen met een vijfde plaats in de jongste verkiezingen. M.a.w. de PSDB ging terug naar af. En dat kan ook gebeuren met de PT.

De kiezer pikt dergelijke flauwekul niet meer, noch van de PSDB, noch van de PT. Waarom zou je categoriek tegen alles moeten stemmen omdat je de verkiezingen verloor, zelfs als het om iets zou gaan in het belang van het Braziliaanse volk?

De PT speelt een spelletje Russische roulette. Ooit levert dat een treffer op die voorgoed een komaf maakt met het zelfbevredigend radicalisme waar de partij nu al maanden mee speelt zonder enig vooruitzicht op een orgasme.

Foto: Fotos Públicas - Ricardo Stuckert

#AécioNeves #GeraldoAlckmin #BraziliëNieuwsOnline #FernandoHaddad #JairBolsonaro #GleisiHoffmann #PauloPimenta #PT #Lula #PSDB #LindberghFarias

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page