top of page
  • Observer

Opinie: Grenzeloze domheid

Lula-Arthur-2

Er zijn zo van die momenten in het leven dat niets er nog toe doet, zelfs geen politieke verschillen of andere conflicten. Een van die momenten is het overlijden van een kind, een mens in het stadium van de onschuld, nog niet vergiftigd door een of andere politieke doctrine. Een van die kinderen heet Arthur Araúja Lula da Silva, kleinzoon van ex-president Luis Inácio Lula da Silva. Het jongetje was zeven jaar en overleed plots aan de gevolgen van een hersenvliesontsteking.

Uiteraard kwamen er vele steunbetuigingen aan de getroffen families uit de hoek van de arbeiderspartij en iedereen die er mee betrokken is. Ex-president Lula vroeg toelating om de begrafenis bij te wonen en dat verzoek werd toegestaan door de verantwoordelijke rechter, Carolina Lebbos.

Lula vertrok vanmorgen uit Curitiba en reisde onder begeleiding van de federale politie naar São Bernardo do Campo, in de regio van de ABC Paulista. De ex-president was erg geëmotioneerd en deed de volgende uitspraak naast het stoffelijk overschot van zijn kleinzoon: “Arthur was een kind dat erg te lijden had van pesterijen op school omdat hij de kleinzoon was van Lula. Dit maakt dat ik een schuld heb met dit kind en ik zal die schuld inlossen, met name bewijzen dat ik onschuldig ben. En wanneer het mijn beurt is om naar de hemel te gaan, dan zal ik mijn diploma als onschuldige meenemen als bewijs. Ik zal bewijzen wie er in dit land een dief is, en wie niet. Wie mij veroordeelde kan niet in de ogen kijken van mijn kleinkinderen zoals ik dat deed bij jou”.

Lula-Arthur

Tijdens de aanwezigheid van Lula op de begraafplaats kreeg hij een telefoontje van minister Gilmar Mendes (STF) via de telefoon van ex-stafchef Gilberto Carvalho (PT). Tussen de vele bloemenkransen was er ook eentje van de Venezolaanse president Nicolas Maduro. De federale politie die moest zorgen voor de veiligheid, kreeg verwijten te horen van het aanwezige publiek: “Polícia Federal, vergonha nacional”. Omwille van de veiligheidsmaatregelen werd het niet toegelaten dat de ex-president in contact kwam met het aanwezige publiek, noch met PT-kopstukken als Rui Falção, Alexandre Padilha, Gleisi Hoffmann, Dilma Rousseff, Gilberto Carvalho, Paulo Okamotto (Instituto Lula), Aloízio Mercadante, Fernando Haddad, Rui Costa, en ook niet met de MTST leider Guilherme Boulos.

Hoe het ook zij, op een moment als dit verzinken politieke verschillen naar de diepte. Een grootvader die onder dergelijke omstandigheden afscheid moet nemen van zijn kleinkind, valt niet te benijden.

Grenzeloze domheid

Eduardo Bolsonaro, een van de drie zonen/waakhonden van president Bolsonaro, twitterde: “Lula is een gewone gevangene en hoort thuis in een gewone strafinstelling. Wanneer er een familielid van een gewone gevangene overlijdt, zal hij of zij dan ook onder begeleiding van de federale politie naar de begrafenis mogen gaan? Zelfs een overweging in die zin is absurd en geeft de dief een reden om zich voor te stellen als een sukkelaar”.

De aanwezige Lula-aanhangers schreeuwden tegen de begeleidende manschappen van de federale politie dat hun korps “een nationale schande is”, noch meer noch minder.

Het dringt niet eens door tot deze hersenloze figuren dat het hier om een menselijk drama gaat, het verlies van een kleinkind. De ex-president kreeg toelating om afscheid te nemen maar uiteraard kon niet toegelaten worden dat de plechtigheid zou ontaarden in een politieke manifestatie. Hetzelfde drong blijkbaar ook niet door tot de hersens van Bolsonaro Junior die achteraf wel beklemtoonde dat het overlijden van het kind “een tragische en ongewenste gebeurtenis was, onafhankelijk van de ideologie”.

Zo had je daar niet eerder kunnen aan denken Eduardo? Zou het niet beter geweest zijn als jij en je familie een bloemenkrans stuurde met jullie innige deelneming? Die kwam er nu wel van Nicolas Maduro, duidelijk en wel degelijk afhankelijk van de ideologie.

Bron

Foto's: Ricardo Stuckert - Instituto Lula

#AlexandrePadilha #PauloOkamotto #RuiFalcão #BraziliëNieuwsOnline #FernandoHaddad #CarolinaLebbos #RuiCosta #Curitiba #GleisiHoffmann #GilbertoCarvalho #AloizioMercadante #EduardoBolsonaro #Lula #NicolasMaduro #SãoBernardodoCampo #DilmaRousseff #GuilhermeBoulos

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page