top of page
  • Observer

Opinie: João de Deus

Joao-de-Deus

Plots houdt het niet meer op. Dertien vrouwen deden hun verhaal bij het praatprogramma Conversa com Bial (O Globo), genoeg om andere vrouwen de moed te geven om hetzelfde te doen. Ze werden seksueel misbruikt, allemaal. De beschuldigende vingers gaan naar één enkele figuur, João de Deus. De naam alleen al zou de nodige argwaan moeten opwekken. Maar neen, de slachtoffers gingen hem allemaal opzoeken om dezelfde redenen: ze hadden een of ander ernstig probleem met hun gezondheid, en in hun wanhoop trokken ze dan maar naar het ‘heiligdom’ van deze oplichter op grote schaal, ergens in de staat Goiás, Brazilië.

Ze kwamen van overal, niet alleen uit Brazilië of Latijns-Amerika, neen hoor, de ganse wereld trok ernaar toe. João lachte zich een breuk en werd rijk, stinkend rijk. Maar wie is deze figuur die zichzelf verkoopt als een ‘medium’, in staat om zijn soortgenoten te bevrijden van alle lichamelijke ellende waar de gewone geneeskunde geen antwoord op heeft?

João Teixeira de Faria werd geboren in 1942 in Cachoeira de Goiás, in 1942. Hij maakte nauwelijks zijn lagere school af, maar ontdekte al vroeg zijn eigen talenten als medium. Ook als vader was hij succesvol. João heeft negen nakomelingen, van evenveel moeders. Naast zijn activiteiten als medium is hij medevennoot van een fazenda waar soja geteeld wordt, naast vee, en ook nog vennoot in een ontmijningsbedrijf.

Brazilianen kennen hem inmiddels als João de Deus of João de Abadiânia. In andere landen staat hij bekend als John of God. Nou, dat is nogal een titel. João oefent zijn ‘geneeskunde’ voornamelijk uit in het stadje Abadiânia (Goiás), maar realiseerde ook excursies naar Duitsland, Griekenland, Zwitserland, Oostenrijk, Australië, Nieuw Zeeland e.a. landen. De televisie verspreidde de geruchten omtrent zijn activiteiten sinds het jaar 2000. Niemand minder dan Oprah Winfrey zocht hem op in 2012 en presenteerde hem aan haar landgenoten in haar programma’s. Zijn verhaal werd bekendgemaakt door kanalen als Discovery Channel, American Broadcasting Company, British Broadcasting Corporation, Channel Nine, naast O Globo, dezelfde zender die nu uitpakt met dit verhaal.

João richtte het verblijf van Dom Inácio de Loyola, een jezuietenpriester overleden in 1556, in als zijn ‘opvangcentrum’. Dat was in 1976. Sindsdien bestaan zijn bezoekers voor 80% uit buitenlanders. Hij rekent niets aan voor een consult (die oplopen tot 1.000 mensen per dag), maar verkoopt wel (o.m.) het zogenaamde medicijn ‘passiflora’, twee flesjes voor een totaal van R$ 100. Kassa kassa.

Beroemdheden als Lula, Dilma Rousseff, Bill Clinton, Hugo Chavéz, Chico Anysio, Shirley Maclaine e.v.a.gingen bij hem op bezoek. Als dat geen reclame is..

Maar plots blijkt dat João zijn handen (en zijn voortplantingsapparaat) niet kon stilhouden.

De eerste vrouw die naar buiten trad met een beschuldiging tegen het medium is de Nederlandse Zahira Leeneke Maus, een choreografe. Zij is tot nog toe de enige die toeliet om haar gezicht te tonen op de TV. De rest heeft schrik, en/of is beschaamd. Je zou voor minder.

Zahira gaf antwoord op de kritiek ‘Waarom kom je daar nu pas mee op de proppen? De man geneest duizenden mensen”: “Dat is precies waarom ik zweeg. Mocht het enkel om mij gaan, dan zou ik het inslikken, net omdat hij zoveel mensen geneest. Maar nu weet ik het: hij misbruikte honderden vrouwen en meisjes”, zo liet zij weten via Facebook.

Die bekentenis lokte massale reacties uit, ook van andere slachtoffers. De details van dit smakeloos verhaal kunnen uitvoerig geraadpleegd worden via het internet. Ondertussen gaat het 76-jarige medium gewoon door met de verkoop van zijn magische geneesmiddelen.

Waarom trappen mensen er altijd weer opnieuw in? Simpel: wie wanhopig is, wil genezen. En dan ben je tot veel bereid: baat het niet, dan schaadt het niet.

Het schaadde blijkbaar wel.

Indien bewezen wordt dat het misbruik echt plaatsvond, dan moet João, met of zonder Deus, achter de tralies, net zoals Roger Abdelmassih (75), de gynaecoloog die veroordeeld werd voor 52 seksuele geweldplegingen op zijn patiënten. Deze kreeg een straf opgelegd van maar liefst 278 jaren opsluiting. Inmiddels zit hij die straf uit in huisarrest, om gezondheidsredenen, een cadeautje van minister Ricardo Lewandowski (STF).

Nog even over de schade: de kunstjes van João lokte zodanig veel mensen naar Abadiânia dat dit de voornaamste bron van inkomsten werd voor de ganse regio. De lokale overheid zal zich best voorbereiden op het mogelijke instorten van de lokale economie, iets waar ze heel zeker niet op voorbereid zijn.

Bron: alle Braziliaanse media

Foto: YouTube

#ConversacomBial #BritishBroadcastingCorporation #ChannelNine #RicardoLewandowski #BraziliëNieuwsOnline #RogerAbdelmassih #DiscoveryChannel #JoãodeDeus #ShirleyMaclaine #Goiás #HugoChavéz #OprahWinfrey #Lula #OGlobo #BillClinton #AmericanBroadcastingCompany #STF #DilmaRousseff #ChicoAnysio #JoãodeAbadiânia

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page