top of page
  • Observer

Opinie: Rio de Janeiro, hell or heaven?

Muzema

“Will it be hell or heaven on earth, The choice is up to you, Look to the sky, the answer is clear, Are you gonna, live life for all it’s worth, Choose hell, or heaven on earth, If you live it right, there’s nothing to fear”, het refrein van een nummer van Lynyrd Skynyrd, uit het album ‘Vicious Cycle’ (2003). Het valt ten zeerste te betwijfelen dat de 7 miljoen inwoners van de ‘cidade maravilhosa’ hiermee akkoord zullen gaan. De stad vormt het kroonjuweel van het Braziliaanse toerisme. Wie nog nooit naar Brazilië reisde, kan zich moeilijk voorstellen dat hij/zij dat zou doen zonder een bezoekje aan de mix van grootstad en jungle, met obligate uitstapjes naar Cristo Redentor, de suikerbroodrots (Pão de Açúcar) en enkele andere attracties. Maar dat beperkt zich meestal tot enkele dagen, een verblijf in de veilige omgeving van de ‘zona sul’ (Botafogo, Leme, Copacabana, Ipanema, Leblon) en uitstapjes onder begeleiding van een gids die 1) hun taal spreekt en 2) er wel zal voor zorgen dat de toerist (die hem vet betaalt) niet met de gebruikelijke ellende geconfronteerd wordt. Wie er woont en werkt, die kent de andere kant.

Die andere kant is nochtans niet onbekend: armoede, sloppenwijken, wanorde, corruptie, geweld, milieuvervuiling, overbevolking en een overheidsbeleid dat daar allesbehalve iets aan doet, integendeel. De stad (en ook de staat) kent financiële moeilijkheden, mede veroorzaakt door corrupte politici als ex-gouverneur Sérgio Cabral en soortgenoten. Of dit alles nog niet volstaat, zijn de opeenvolgende burgemeesters, niet echt een lichtend voorbeeld van een beleid dat de bevolking ten goede komt. De huidige burgervader, “bisschop” Marcelo Crivella maakt hier geen uitzondering op. De man komt voortdurend in opspraak, en er ligt een voorstel tot impeachment op tafel van de gemeenteraad, een maatregel die hoogstwaarschijnlijk op niets zal uitdraaien.

RJ-Chuvas-Abril-2019-T-Rego

“Rio overstroomt” is de titel van een nieuw artikel in het tijdschrift Istoé, naar aanleiding van het noodweer dat eerder deze week het leven kostte aan tien inwoners van de stad. Het was geen gewone regenbui, maar een duivelse storm die de stad (en randgemeentes) omvormde tot een zelden eerder geziene hel. Dergelijk noodweer zal alsmaar meer voorkomen in steden als Rio de Janeiro, zo wordt bevestigd door weerkundigen. En die bevestiging is niet van vandaag. De opwarming van onze planeet heeft hier veel, zo niet alles mee te maken. Een burgervader als Crivella zou dat moeten weten en zorgen voor de nodige preventie, waar mogelijk. Dat doet hij niet, net zomin als zijn voorgangers. Hij beperkt zich tot te zeggen “In enkele uren regende het zoveel als de ganse hoeveelheid, voorzien voor deze maand” en voegde eraan toe “Het was een atypische regen”. Atypisch, na al die waarschuwingen?

RJ-Chuvas-Abril-2019-F-Fraz

Hoe legt de bisschop uit dat er van de bestaande noodploeg van 200 manschappen, slechts twintig werden ingezet tijdens het jongste noodweer met tien doden als gevolg? Zou het kunnen dat de burgemeester nog nooit hoorde van de aantasting van de ozonlaag, of van het smelten van het ijs aan de noord- en Zuidpool? Moest er niet geïnvesteerd worden in de verbetering van rioleringen, of verstevigingen aan de kust? Is het normaal dat een aangelegd fietspad (Ciclovia Tim Maia) langs de kust aan de Avenida Niemeyer voor de vierde keer in elkaar stort, ondanks de kostprijs van 45 miljoen reais? Blijkbaar werd dat snel in elkaar geflanst voor de Olympische Spelen, in 2016. Fietsers zouden dat moeten weten en beter elders gaan zweten, niet?

Crivella-X-O-Globo

Gisteren ontmoette hij de pers en veroorzaakte er opnieuw opschudding door zijn agressief optreden tegenover reporter Larissa Schmidt (O Globo) die vragen stelde die hij niet leuk vond. Hij duwde de jongedame opzij (foto) en zei: “O Globo is er enkel om dagelijkse dingen te dramatiseren. Het is indrukwekkend hoe het televisienetwerk van O Globo helemaal tegen Rio de Janeiro is, en zonder ophouden de problemen van Rio de Janeiro aankondigt, een drama makend van de dagelijkse dingen die het leven beïnvloeden van zij die hier geboren werden”.


Ciclovia-Tim-Maia

Het antwoord van de reporter: “U denkt dus dat deze ramp een dagelijks drama is? Sorry burgemeester, meent u echt dat wat hier gebeurde, de ergste regenval in 22 jaar, deel uitmaakt van de dagelijkse problemen van de stad?” Op dat moment duwde Crivella de ondervraagster aan de kant en richtte zich tot de overige aanwezige journalisten. Larissa Schmidt gaf het niet op en vroeg: “Tien doden burgemeester, sorry?” . Crivella: “Neen, ik wil niet met u praten. Dat is mijn goed recht”.

Een dag later, een nieuwe ramp: twee appartementsgebouwen in de wijk Muzema (westelijke zone) storten in (foto bovenaan), waarschijnlijk als gevolg van de hevige regens eerder deze week. Voorlopige balans: twee doden en drie gewonden. Meer dan tien mensen worden nog vermist. De gebouwen waren niet in regel met de wettelijke bepalingen, net als vele andere appartementsgebouwen die door de milities opgericht worden. De appartementen worden aan lagere prijzen verkocht, maar bieden geen enkele garantie op de nodige veiligheid. De vastgoedsector in dergelijke gebieden is volkomen illegaal en volledig in handen van milities die er uiteraard veel geld mee verdienen. En dat kan enkel omdat de overheid afwezig is, inclusief de bisschop. Dergelijke lui hebben het immers te druk om zieltjes te winnen, niet om de zieltjes op zich, maar wel om het geld dat ze mogelijk kunnen ophoesten voor de kerk. Dat hoeft tegenwoordig zelfs niet meer in cash. Iedere kerk beschikt tegenwoordig wel over een “maquininha” dat aan de lopende band kredietkaarten consumeert, dit terwijl de pastoor van dienst iets neuriet als “Será o inferno ou o paraíso na terra? A escolha depende de você. Olhe para o céu, a resposta é clara, Você vai, viver a vida por todos, vale a pena? Escolha o inferno,ou o paraíso na terra. Se você viver corretamente, não há nada a temer. Porque você encontrará o paraíso bem aqui”.

Vertaling: zie alinea 1.

Foto's: Reproductie TV O Globo / Fernando Frazão-Tânia Rêgo - Agência Brasil

#Botafogo #CristoRedentor #Muzema #BraziliëNieuwsOnline #Leblon #MarceloCrivella #SergioCabral #LynyrdSkynyrd #Copacabana #Ipanema #PãodeAçúcar #Leme #OGlobo #Istoé #RiodeJaneiro #CicloviaTimMaia

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page