top of page
  • Observer

Opslag STF goedgekeurd

STF-Carlos-Moura---SCO---ST

Aftredende president Michel Temer keurde vandaag de verhoging goed van het salaris van de ministers van het hoogste gerechtshof STF, een verhoging van 16,38% waardoor de edelachtbaren voortaan R$ 39.000/maand gaan verdienen i.p.v. het “hongerloontje” van R$ 33.000 (ter vergelijk: het minimumloon waar erg veel Brazilianen het mee moeten doen, bedraagt op dit moment R$ 954 per maand). De aanpassing geldt niet alleen voor het STF: ook o.m. andere magistraten en leden van het openbaar ministerie krijgen voortaan een vergelijkbare verhoging. Het verhaal leidt tot een waterval van loonsverhogingen bij de ambtenaren die kan oplopen tot meer dan 4 miljard reais per jaar.

De verhoging kwam tot stand d.m.v. een akkoord tussen het STF en de federale regering: de ministers van het STF en andere rechters gaan deels akkoord om hun woonvergoeding op te geven. M.a.w., de loonsverhoging zou dat compenseren, tenminste voor federale rechters.

Het salaris van de ministers correspondeert met het plafond van de ambtenaren in de publieke sector, niet alleen dat van gerechtelijke instanties. Ook federale, gemeentelijke en bedienden op deelstaatniveau genieten van de verhoging. Volgens het ministerie van planning, ontwikkeling en beheer zullen 5.773 ambtenaren bevoordeeld worden, inclusief medewerkers van de centrale bank. Ook andere ministers, vicepresident en president krijgen voortaan een hogere uitkering.

Een klap in het gezicht van de Brazilianen

Rafael Paschoarelli, professor van financiën bij de universiteit van São Paulo, spreekt over een “klap in het gezicht van de Brazilianen”: “We hebben het hier niet over een verhoging van de sociale uitkering Bolsa Família, ook niet over een meeruitgave van zes miljard per jaar in de gezondheidszorg. We hebben het hier over een hoger loon voor de gerechtelijke instanties die een kaste vormen in dit land”. Paschoarelli omschrijft de verhoging als “execrável” (abominabel, afschuwelijk, miserabel, slecht, treurig, verfoeilijk, vreselijk), “een klap in het gezicht van de Brazilianen, in het gezicht van 12 miljoen werklozen”, aldus de professor.

Bron

Foto: Carlos Moura - SCO - STF

#BolsaFamília #BraziliëNieuwsOnline #MichelTemer #RafaelPaschoarelli #STF

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page