top of page
  • Observer

Over barbaarsheden gesproken

PF-MPF-Temer-Moreira

Advocaat Eduardo Carnelós die de ex-president Michel Temer verdedigt, beschouwt diens aanhouding “als een barbaarsheid”. Naast Temer werden er nog negen andere aanhoudingsmandaten uitgevaardigd, waaronder ex-minister en ex-gouverneur (van Rio de Janeiro) Moreira Franco (74). Afgezien van het ganse corruptieverhaal waarvan Temer en de anderen beschuldigd worden, is er de vaststelling dat het totaal aantal ex-gouverneurs van de ‘cidade maravilhosa’ die aangehouden werden in de jongste drie jaren, nu opgelopen is tot vijf. Naast Moreira Franco zijn dat Sérgio Cabral, Luiz Fernando Pezão, Anthony Garotinho en zijn echtgenote Rosinha Garotinho. Over barbaarsheden gesproken:

“Amigo” João Batista Lima Filho

Deze oud-kolonel (gepensioneerde officier militaire politie) en intieme vriend van Michel Temer had een vrijbrief van Temer om te onderhandelen over steekpenningen in naam van de ex-president en ontving minstens R$ 32 miljoen aan smeergeld, bestemd voor Temer’s politieke groep, sinds 2010. Dit alles volgens de werkgroep van het Lava Jato onderzoek in Rio de Janeiro.

Lima wordt door de federale politie en door het MPF (Ministério Público Federal) beschouwd als de belangrijkste beheerder van al dat geld. Hij ontkent alles. Zijn advocaat verklaarde dat hij “perplex” stond met de aanhouding.

Het totaal van R$ 32 miljoen staat los van de steekpenningen die Temer en andere politici van zijn partij (MDB) zouden geëist hebben van bedrijven, m.b.t. de MP (Medida Provisória) do Portos (het havendecreet), doelwit van een ander onderzoek. Ook hier zou Lima bemiddeld hebben voor een bedrag van R$ 6 miljoen.

Een schema van 1,8 miljard reais

In het totaal zou de “MDB-bende” (aldus genoemd door het onderzoeksteam), geleid door de ex-president, een corruptieschema van R$ 1,8 miljard op zijn geweten hebben, een bedrag dat hoger ligt dan het BNP van bepaalde landen van onze planeet. Diverse politici van deze partij, privé-bedrijven en ambtenaren zouden erin betrokken zijn.

Volgens de beschuldiging van het openbaar ministerie, aanvaard door rechter Marcelo Bretas (bijgenaamd “Sérgio Moro Carioca”) zou het bedrijf Argeplan (ingenieurs en architectuur, van kolonel Lima) bijna 11 miljoen reais ontvangen hebben als lid van het consortium dat de atoomcentrale Angra 3 (in Angra dos reis – Rio de Janeiro) ging bouwen, tussen 2011 en 2015.

Die werken liggen stil, werden niet afgewerkt, consumeerden reeds R$ 58 miljoen van het voorziene bedrag van R$ 160 miljoen. De ex-voorzitter van de eenheid, admiraal Othon Luiz Pinheiro da Silva, werd eerder al aangehouden, beschuldigd van het wegsluizen van overheidsgeld.

Kolonel Lima zou in 2014 1 miljoen reais geëist hebben van het bedrijf Engevix, dit volgens de verklaringen van de eigenaar José Antunes Sobrinho die een gerechtelijk akkoord afsloot: bekentenissen in ruil voor strafvermindering. Dat geld was bedoeld om door te sluizen naar de koepel van de MDB. Sobrinho bekende aan de ondervragers van de federale politie dat hij het op een akkoord gooide met Rodrigo Castro Alves Neves van Alumini die op zijn beurt een fictief contract afsloot met PDA Projetos e Direção Arquitetônica Ltda, met als aandeelhouders kolonel Lima en zijn echtgenote, om het geld te kunnen ontvangen. Alumini had schulden openstaan bij Engevix voor hun gezamenlijke activiteiten in het beheer van de luchthaven van Brasília. Neves ging akkoord om die schuld rechtstreeks te vereffenen met Lima, d.m.v. facturen voor diensten die in werkelijkheid niet geleverd werden. Ook Neves werd nu aangehouden.

De Lava Jato onderzoekers identificeerden dat het aannemersbedrijf Construbase Engenharia Ltda een totaal van R$ 17,7 miljoen overmaakte via 58 verschillende overschrijvingen, op de rekening van PDA, zonder enige tegenprestatie. PDA is immers een schijnbedrijf, met als adres een woning in de buurt van Argeplan, het andere bedrijf van de kolonel, en zonder één enkele werknemer.

Een andere betaling aan Temer door kolonel Lima werd, volgens de onderzoekers, uitgevoerd door Hoya Consultoria. Het gaat om R$ 1,4 miljoen, in drie keer betaald in cash geld op de zetel van Argeplan. Dit zou gaan om een akkoord tussen Odebrecht en de twee toenmalige ministers.

En dan was er nog de bekentenis van Ricardo Saud, executive bij het vleesbedrijf JBS van de broers Batista, n.a.v. het gerechtelijk akkoord dat hij afsloot. Saud biechtte op aan het MPF en aan de federale politie dat hij een koffer met 1 miljoen reais in cash liet afleveren op het kantoor van de kolonel, steekpenningen die afgesproken werden met de ex-president.

Het openbaar ministerie bevestigde dat de kolonel voorzichtig was en rekening hield met de mogelijkheid dat al die financiële verrichtingen aan het licht konden komen. Naast een complex netwerk van diverse schijnbedrijven en rekeningen in Brazilië en in het buitenland, gebruikt om het geld wit te wassen, vroeg hij aan zijn medewerkers om gevoelige documenten altijd te bewaren op het kantoor, en om dagelijks de opnames van de bewakingscamera’s van Argeplan te wissen.

Bron

Foto boven: Leden van de federale politie en het openbaar ministerie geven een persconferentie over de aanhouding van ex-president Michel Temer en ex-minister Moreira Franco.

Foto: Tomaz Silva - Agência Brasil

#RicardoSaud #MarceloBretas #BraziliëNieuwsOnline #Engevix #Odebrecht #Angra3 #MoreiraFranco #JoãoBatistaLimaFilho #MichelTemer #JBS #Argeplan #MDB #RiodeJaneiro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page