top of page
  • Observer

Over corruptie


De eigenaar van het appartement in een nobele buurt van de stad verklaarde aan de politie dat hij het in bruikleen gaf aan voormalig minister Geddel Vieira Lima die er “spullen van zijn overleden vader” wilde bewaren. De “spullen” eindigden uiteindelijk netjes in de zakken op bijgaande foto.

Geddel werd gearresteerd in juli na een aanklacht van het Ministério Público Federal (openbare aanklagers) en een beschuldiging van een reeks financiële misdaden waarvan hij “zijn beroep maakte”. Kort nadien werd hij vrijgelaten en is nu onder huisarrest in zijn woning, eveneens in Salvador en dichtbij het appartement waar het geld gevonden werd. De politie kreeg vooraf een anonieme tip. In principe moet Geddel een enkelband dragen maar in de staat Bahia zijn die nog niet beschikbaar.

Veelzijdige corruptie

De arrestaties van Geddel, voorheen Eduardo Cunha, de veroordeling van ex-gouverneur van Rio de Janeiro Sergio Cabral, het in opspraak komen van andere belangrijke figuren uit regeringskringen, bewijzen dat de corruptie niet aan een enkele politieke partij kan toegewezen worden. Het Lava Jato onderzoek zadelde al verschillende politieke strekkingen met een slechte naam op, niet in het minst de regeringspartijen (ten tijde van Lula en Dilma) PMDB, PP en PT. Ook de PSDB kreeg rake klappen.

Alsof de arbeiderspartij PT nog niet genoeg te slikken kreeg, volgde er gisteren een nieuwe beschuldiging van openbare aanklager Rodrigo Janot die de ganse partij bestempelt als een criminele organisatie. Hij plakt er ook namen op en beschuldigt rechtstreeks ex-presidenten Lula en Dilma, Antônio Palocci (reeds in de cel), Guido Mantega (voormalig minister van financiën), Gleisi Hoffman (momenteel senator), Edinho Silva (voormalige minister van sociale communicatie) en João Vaccari Neto (voormalige schatbewaarder van de partij, reeds opgesloten in Curitiba). De partij wordt er nu van beschuldigd om integraal geld van de staatsreus Petrobras weg te sluizen. De zaak is nu in handen van minister Edson Fachin van het STF (het hoogste gerechtshof) die het antwoord van de verdediging afwacht. Nadien zal dit hof beslissen of zij definitief beklaagd en vervolgd worden. Voor hen geldt de regel van “foro privilegiado” (bevoorrechte rechtspraak) omdat Gleisi Hoffman senator is en daar recht op heeft.

Janot vroeg aan het STF om andere beklaagden van de PT over te hevelen naar het gerechtshof in Curitiba – Paraná, waar Sérgio Moro het Lava Jato onderzoek leidt. Het gaat om ex-ministers en parlementsleden Ricardo Berzoini, Jaques Wagner, Erenice Guerra, Delcidio Amaral, José Sérgio Gabrielli (ex CEO van Petrobras), Paulo Okamoto (ex-voorzitter Sebrae), Giles Azevedo (ex-raadgever Dilma Rousseff) en veehouder José Carlos Bumlai.

#GeddelVieiraLima #PT #BrazilieNieuws #Lula #Bahia #DilmaRousseff #Salvador #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page