top of page
  • Observer

Over de appel en de boom


Jair Renan Bolsonaro

De jongste zoon van ex-president Jair Bolsonaro was vandaag het doelwit van een actie van de federale politie. Er werden twee bevelen uitgevaardigd voor huiszoekingen en inbeslagnames op adressen die op zijn naam staan: in Brasília en in de zuidelijke staat Santa Catarina. Volgens CNN Brasil werd de gsm van Jair Renan Bolsonaro (foto) in beslag genomen in Balneário Camboriú. Via de socale media werd vastgesteld dat hij in de voorbije weken vooral daar aanwezig was.


In het geheel van de operatie "Nexum", gerealiseerd door een samenwerking van de burgerlijke politie in het Federaal District en die van Santa Catarina werden twee aanhoudingsbevelen uitgevoerd, en 5 huiszoekingen met inbeslagnames tegen een bende die verdacht wordt van oplichterij, witwassen van gelden, belastingontduiking en vervalsen van documenten. De groep ging tewerk door gebruik te maken van stromannen en schijnfirma's.


Het belangrijkste doelwit was Maciel Alves de Carvalho, die ook aangehouden werd. Hij wordt ervan beschuldigd om het hoofd te zijn van de bende. Hij is de instructeur van Renan Bolsonaro in zijn schietclub in Brasília waar hij de eigenaar van is en wordt ervan verdacht om de club te gebruiken als een voorgevel om illegaal wapens aan te kopen en weer te verkopen. De politie onderzoekt nog de rekeningen van de betrokkenen en wat precies de rol is van Bolsonaro junior in dit alles. De advocaat van Renan zei dat er geen sprake was van vriendschap tussen zijn client en de eigenaar van de club, en dat Renan niet ongerust is en zich op zijn gemak voelt.


Dat kan niet gezegd worden van het kiezerskorps van de ex-president, vooral niet na de kwestie van de juwelen uit Saoedi-Arabië, weggemoffeld en verkocht in de Verenigde Staten. Die affaire deed barsten ontstaan in de steun aan de ex-leider van de uitvoerende macht, erger dan eender welke andere sinds hij zijn ambt beïndigde. Diverse rondvragingen wijzen erop dat minstens een deel van de kiezers die voor hem stemden, verveeld zitten met de kwestie, erkennend dat hij ervoor verantwoordelijk is, of vragen om een meer diepgaand onderzoek. Het is vooral een domper op de vreugde van zij die vooruitkijken naar de gemeentelijke verkiezingen van volgend jaar, rekenend op zijn steun om goede resultaten te bekomen.


Deze barst in de steun van Bolsonaro bleek bijvoorbeeld uit een onderzoek dat werd uitgevoerd door het instituut Opinião, in opdracht van het "Congresso em Foco" portaal en uitgevoerd onder 2.000 mensen tussen 16 en 19 augustus door het hele land. Het instituut toonde aan dat 61,7% van de Brazilianen denkt dat Bolsonaro op de hoogte was van het schema van de juwelenverkoop in het buitenland. Slechts 18,1% denkt dat hij er niet van op de hoogte was, terwijl 20,2% het niet wist of geen mening gaf. De perceptie dat Bolsonaro op de hoogte was van het plan wordt zelfs gedeeld door 25% van zijn kiezers (de overige 43% denkt dat hij dat niet wist en 32% reageerde niet).


Daarnaast, volgens de gegevens van hetzelfde instituut, denkt 51,4% van de Brazilianen dat Bolsonaro verantwoordelijk is voor het schema. In dit geval denkt 6% van zijn kiezers hetzelfde terwijl 31% geen antwoord gaf of het niet wisten. Op die manier wordt hij nog verdedigd door 63% van zijn kiezers die zeggen dat hij geen enkele verantwoordelijkheid heeft in deze zaak.


De studie wijst ook uit dat 11% van de kiezers die op hem stemden in 2022, daar nu spijt van hebben, en dat ze vandaag een andere kandidaat zouden kiezen, of een blanco stem zouden uitbrengen. Tel daarbij de 13% die zich niet wisten te manifesteren, dan blijft er slechts 76% over van de bolsonaristische kiezers die blijven volhouden dat ze de juiste keuze maakten in 2022.


De oproep van de federale politie om te komen getuigen op 31 augustus, samen met echtgenote Michelle en andere betrokkenen zoals Mauro Cid, kan nog meer ongemak veroorzaken. Bolsonaro liet zich snel opnemen in het hospitaal om een check-up te laten uitvoeren m.b.t. zijn gezondheid en de gevolgen van de aanslag met een mes in 2018, voor de verkiezingen van toen. Dat wordt door velen gezien als een vlucht en zal zeker niet bijdragen om de barsten te dichten die ontstonden bij zijn aanhang, net zomin als een van zijn nakomelingen die (weer) in opspraak komt.


Blijkbaar viel de appel niet ver van de boom.


CNN Brasil - Estadão


Foto: Facebook

9 weergaven0 opmerkingen
bottom of page