top of page
  • Observer

Over de postbode en de brief

Bolso-Carteiro

De gespannen relatie tussen president Bolsonaro en Ricardo Galvão, directeur van het gekende Inpe instituut, zorgde er uiteindelijk voor dat laatstgenoemde aan de kant geschoven werd. De meningsverschillen draaien vooral rond de gegevens omtrent de ontbossing in het Amazone gebied die door de president als vals bestempeld werden.

“De manier waarop ik mezelf uitdrukte tegenover de verklaringen van de president, riep een onhoudbaar dwangklimaat in het leven. Ik zal dus bedankt worden voor mijn diensten”, zo zei Ricardo Magnus Osório Galvão vorige vrijdag nadat de regering hem ontsloeg als directeur van Inpe (Instituto Nacional de Pesquiasa Espaciais). Galvão legde deze verklaring af na een twee uur durend gesprek met minister van wetenschap en technologie, Marcus Pontes, in Brasília. Het ontslag werd bevestigd door de regering. Het instituut wenst vooralsnog niet te reageren.

De crisis nam een begin op 19 juli toen de president de gegevens, verstrekt door Inpe over de verhoogde graad van ontbossing van het regenwoud onder het bewind van de nieuwe regering, vrijgaf. Bolsonaro oordeelde dat het om leugens ging en voegde eraan toe tegenover de pers dat het erop leek dat Inpe in dienst stond van een of andere NGO. De kers op de taart kwam deze week donderdag, toen minister van milieu Ricardo Salles een aanbesteding uitgaf om een dienst te contracteren voor het opmeten van vernielingen in het regenwoud.

Inpe doet dergelijke opmetingen via satellieten sinds 1988. Galvão, een ingenieur en wetenschapper, werkzaam in het instituut sinds 1970, reageerde met afschuw op de verklaringen van de president en zijn ministers die het werk van het instituut in twijfel trokken. Gesteund door de collega’s wetenschappers gaf hij interviews aan dagbladen en televisiestations, zeggende dat de verklaringen van Bolsonaro onaanvaardbaar waren, inclusief het gebruik van het woord “laf”: “Hij (de president) nam een laffe houding aan door een publieke verklaring af te leggen, misschien in de hoop dat ik uit eigen initiatief zal aftreden, maar dat zal ik niet doen”, zo zei hij tegen het blad Estado de São Paulo, op 20 juli. En verder: “Ik ben 71, lid van de Braziliaanse Academie voor Wetenschappen, en kan dergelijke belediging niet aanvaarden. Hij (Bolsonaro) zou de moed moeten opbrengen om persoonlijk te komen uitleggen waar hij mee bezig is. Dit kan gevolgen voor mij hebben, zoals ontslagen worden. Maar voor het instituut kan dat niet”. Normaal gesproken zou Galvão nog vier jaar aan de leiding blijven van Inpe.

De regering houdt echter vol en blijft de geloofwaardigheid van het instituut aanvallen. De president vroeg een onderzoek aan om de gegevens, uitgegeven door het instituut, te analyseren op juistheid. Minister Ricardo Salles zei bij de aankondiging van de aanbesteding “dat er gezocht wordt naar een bedrijf dat een betere controle kan aanbieden”.

De regering heeft nog niet aangekondigd wie het commando van Inpe zal overnemen, na het ontslag van Galvão, ook al had de ingenieur wel al iemand als opvolger aangeduid, in hetzelfde interview waarbij hij zijn ontslag aankondigde. In datzelfde interview zei Galvão ook dat minister Marcos Pontes gegarandeerd had dat Inpe zijn onafhankelijkheid zou bewaren en het werk gewoon zal voortzetten.

Alles wijst erop dat de postbode verantwoordelijk gesteld wordt voor de minder leuke inhoud van de brief die hij afleverde.

Bron

Foto: Correios / Isac Nóbrega - PR

#RicardoSalles #BraziliëNieuwsOnline #RicardoGalvão #JairBolsonaro #MarcosPontes #Inpe #EstadodeSãoPaulo

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page