top of page
  • Observer

Over grafeen, gangsters en vagebonden


Ex-president Jair Bolsonaro is slechts enkele dagen (donderdag 22 juni) verwijderd van het oordeel van het kieshof TSE over zijn verkiesbaarheid. Hij loopt het risico om dat recht te verliezen voor een termijn van 8 jaren omdat hij leugens verkondigde over de elektronische stembussen tegen een groep buitenlandse ambassadeurs. Dat belette hem niet om opnieuw een foute uitspraak te doen, met name de bewering dat de vaccins tegen covid-19 "grafeen bevatten, dat zich opstapelt in de seksuele organen van mannen en vrouwen".


Zonder hiervoor enig bewijs aan te brengen, verklaarde Bolsonaro dat hij de bijsluiter van de vaccins gelezen had, en daaruit het besluit trok dat grafeen een deel uitmaakt van de samenstelling. Deze stof zou zich, aldus Bolsonaro, ophopen in de organen die geslachtshormonen produceren. Grafeen wordt geproduceerd uit grafiet, afgeleid van koolstof; het is een zeer dunne tweedimensionale laag van atomen in de vorm van zeshoeken.


De verklaring werd afgelegd gedurende een evenement van zijn partij (PL) om nieuwe leden aan te werven, in de stad Jundaí (São Paulo). Naast Bolsonaro zat zijn voormalige minister van Wetenschap en Technologie, astronaut Marcos Pontes (PL-SP). Hij sprak over het gebruik van grafeen voor economische ontwikkeling.


De bijsluiters van de Pfizer, Coronavac en Jansen vermelden geen aanwezigheid van grafeen in hun samenstellingen. De verspreiding van foute informatie over vaccins leidde er al eerder toe dat Bolsonao werd onderzocht door het federale hooggerechtshof. Dat was in 2021 tijdens een van de besmettingsgolven door de ziekte, dat hij de vaccinatie associeerde met het aids-virus.


Gangster en vagebond


President Lula classificeerde zijn voorganger gisteren als "gangster" en "vagabundo", dit tijdens een toespraak n.a.v. de aankondiging van de volgende VN-conferentie over klimaatverandering (COP-30) in Belém - Pará.


Lula naast gouverneur van Pará, Helder Barbalho, bij de aankondiging van Cop-30


"Toen ik besloot om me opnieuw kandidaat te stellen voor het presidentschap van de republiek, wist ik wat mij te wachten stond. Ik weet niet of jullie het beseffen, maar tussen vrijstellingen van belasting en het uitdelen van geld op allerlei manieren, werd R$ 300 miljard uit de schatkist van dit land gebruikt, zodat de gangster die toen heerste, het land zou kunnen blijven regeren".


Lula bevestigde verder dat hij "24h per dag zal werken":


"Ik zal nog meer reizen omdit ons land geen vagebond verdient die niet naar het Palácio do Planalto gaat om te regeren. Het land verdient iemand die werkt en niet liegt".


Estado de Minas - Correio Brasiliense


Foto's: Twitter / Reproductie YouTube

10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page