top of page
  • Observer

Over het Coronavirus, carnaval en bier

Carnaval-Salvador

Het lijdt geen twijfel meer: de ontwikkelingen rondom de verspreiding van het Coronavirus staan in het brandpunt van de belangstelling en komen vrijwel constant in alle kranten, tijdschriften, journaals en internetportalen aan bod. In Brazilië bestaan, volgens het ministerie van volksgezondheid, negen gevallen van een mogelijke besmetting: São Paulo (3), Santa Catarina (2), Minas Gerais (1), Rio de Janeiro (1), Paraná (1) en Ceará (1). In het totaal kreeg het ministerie 33 meldingen van gevallen die verdacht worden. Een van die verdachte gevallen werd geregistreerd in Jacaraci, in het zuiden van de deelstaat Bahia. En dat leidde dan weer naar een bericht op de Facebook pagina van de Baiaanse pneumologist Alvaro Cruz, wijzend op het gevaar van een verspreiding van het virus tijdens het welbekende carnaval in de hoofdstad Salvador, plaatsvindend in de laatste week van februari.

Het geval waar naar verwezen wordt, in Jacaraci, werd inmiddels al uitgesloten van het virus door het secretariaat van gezondheid (Sesab) van Bahia, na onderzoek. De arts gaf commentaar op het geval en wijst op de noodzaak om te “beginnen met de overweging om het Carnaval 2020 te cancelen”, dit om samenkomsten van grote aantallen mensen te vermijden: “We mogen niet panikeren, maar wel alle maatregelen treffen om het risico op overdracht van het virus te voorkomen. Het belangrijkste hierin is het vermijden van drukte en afstand houden van mensen met symptomen die wijzen op een infectie van de luchtwegen, voor zover mogelijk”, zo schreef hij, en: “Ik vind dat we erover moeten beginnen te denken om het Carnaval 2020 te annuleren”.

Naar schatting nemen er jaarlijks ongeveer twee miljoen mensen deel aan de straatfeesten in de hoofdstad van Bahia (foto boven). Er staan nu al duizenden aan te schuiven voor een licentie als straatverkoper. Die worden (pas) vanaf maandag uitgerijkt door de gemeentelijke instanties in diverse wijken van de stad. De wachtenden namen een plaatsje in, in de file en blijven zelfs overnachten op straat voor alle zekerheid. Corona bier zullen ze zeker niet verkopen.

Corona bier verward met het virus

Het begon wellicht als een grapje op de sociale media, maar het is niet uitgesloten dat sommige Brazilianen het ernstig nemen. In de voorbije dagen wordt er op de Braziliaanse versie van Google druk gezocht naar de begrippen Coronavirus en het Mexicaanse bier met dezelfde naam, dit volgens Google Trends.

Corona-Cerveja

Tussen 21 en 25 januari steeg het aantal zoekopdrachten met de woorden “corona cerveja virus”, “cerveja virus” en “cerveja coronavirus”. De gegevens wijzen uit dat die zoekopdrachten vooral ingegeven werden in de staten Pernambuco, Minas Gerais, Paraná, Santa Catarina en São Paulo.

Bron

Foto's: YouTube

#Carnaval2020 #BraziliëNieuwsOnline #Coronavirus #Bahia #Salvador #Coronabier

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page