top of page
  • Observer

Over leeuwen, hyena’s en aasgieren

Lions-X-Hyenas

De beesten werden losgelaten. Wat is gevaarlijker: een troep hyena’s of een groep pro-dictatuur leeuwen? Net zoals de video met een troep hyena’s die deze week losgelaten werd door de Bolsonaro-clan, en andere acties van dezelfde bron, bestaat er maar één objectief, met name “de conservatieve leeuwen en patriotten” te mobiliseren. Beiden worden in Brazilië omschreven als ‘bolsonaristas’. Het gaat niet zozeer om de verdediging van het vaderland, maar wel om een oorlog uit te vechten met de vijand, ingebeeld of echt.

De president en zoon Carlos schuiven de hete aardappel naar elkaar door in het geval van de video die enkele uren later, en na vele hevige reacties, verwijderd werd van het internet. In het, overigens slecht gemonteerde filmpje, wordt de leeuw voorgesteld als de president, aangevallen door hyena’s, dieren met een slechte reputatie: het hoogste gerechtshof STF, politieke partijen, de orde van advocaten, kranten & tijdschriften, niet-gouvermentele organisaties en zelfs de Nato. Aan het einde van het filmpje is te zien hoe de “conservatieve leeuw en verdediger van het vaderland” standhoudt tegen de “beesten”.

Of dat allemaal nog niet genoeg was, pakte volksvertegenwoordiger Eduardo Bolsonaro, de “bijna-ambassadeur van Brazilië in het land van Uncle Sam, uit met een verklaring waarin hij zinspeelde op de herinvoering van de wet AI-5, een duivels instrument destijds ingevoerd door de generaal in de periode van de militaire dictatuur. De wet liet toe om het parlement af te grendelen, ministers van het hoge gerechtshof te vervolgen, censuur op te leggen aan de pers en de individuele rechten van de burgers te ontnemen.

De wazige getuigenissen van de portier in het condomínio waar de Bolsonaro clan een huis bezit, vormden een stevige brok vlees voor de leeuwen, alsmede voldoende munitie voor een aanval tegen de instituten. De president lanceerde midden in de nacht vanuit Saudi-Arabië een live waarin hij zich niet alleen verdedigde, maar in de tegenaanval ging tegen de media en tegen gouverneur Witzel, de man die volgens hem aast op de presidentiële sjaal en die wil bekomen door Bolsonaro een beentje te lichten. De ganse clan “wordt vervolgd”: hijzelf, zijn zonen, echtgenote, familie, zijn regering. De reden? Electoraal in het geval van Wilson Witzel, en ideologisch in het geval van de pers. Lula zal, indien hij alles volgde vanuit zijn cel in Curitiba, vanuit de grond van zijn hart akkoord gaan met de tweede reden. Hij had al altijd dezelfde klachten over die “duivelse media” die nooit publiceerden wat zij eigenlijk wilden.

Op de sociale netwerken vervolledigde Carlos Bolsonaro de troep hyena’s met aasgieren. In de parlementaire commissie “Fake News” kwam er een bekgevecht tussen Eduardo Bolsonaro en volksvertegenwoordiger Alexandre Frota, een “ex-conservatieve leeuw en patriot” die zich nu aansloot bij de PSDB, en aldus in de huid kroop van een hyena, een komische dierentuin, ware het niet zo bedroevend.

De economische en commerciële resultaten van de reis van de president naar Azië en het Midden-Oosten krijgen nauwelijks nog aandacht. Niemand spreekt nog over de verhuis van de Braziliaanse ambassade naar Jerusalem, en de ex-kapitein keert terug naar huis met een akkoord van 10 miljard dollar, enkel van Saudi-Arabië, een brutale dictatuur, maar dat is een ander verhaal.

Terwijl Bolsonaro en zijn nakomelingen tegen de instellingen vechten, proberen Paulo Guedes en enkele andere ernstige ministers te communiceren met de “hyena’s en aasgieren” van de Kamer, Senaat en het STF, om de economie weer op gang te krijgen, de ontwikkeling te bevorderen, de staatsinmenging te verminderen om aldus, zo wordt gehoopt, de sociale insluiting te bevorderen. Al dat optimisme loopt in kringetjes terwijl het er op lijkt dat de Bolso-clan alvast uitkijkt naar de volgende conflicten om autoritarisme te verdedigen en om de leeuwen in te zetten. De naar het einde lopende discussie tussen de rechters van het STF omtrent het einde van strafuitvoeringen na een uitspraak in tweede gerechtelijke instantie zinkt weg bij het grote vooruitzicht: Lula Livre. Dit zal de “conservatieve leeuwen en patriotten” wel motiveren om de strijd aan te gaan tegen de “grootste hyena”.

Het mag niet gezegd worden in het Palácio do Planalto, maar wie dol is op een wet als AI-5, Carlos Alberto Brilhante Ustra, Alfredo Stroessner, Augusto Pinochet, kijkt uit naar de vrijlating van Lula, omdat hierdoor het ideale klimaat geschapen wordt voor de leeuwen. De portier van het condomínio in Barra da Tijuca – Rio de Janeiro, verdwijnt erdoor naar de achtergrond.

Bron

Foto: YouTube

#AlexandreFrota #CarlosBolsonaro #AI5 #CarlosAlbertoBrilhanteUstra #BraziliëNieuwsOnline #AlfredoStroessner #JairBolsonaro #PauloGuedes #EduardoBolsonaro #Lula #AugustoPinochet #PSDB #WilsonWitzel

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page