top of page
  • Observer

Over Lula en de “Oude van Havan”

LulaHang

De verklaring van president Bolsonaro dat Lula een “carta fora do baralho” is (iemand die er niet meer toe doet) m.b.t. de volgende presidentsverkiezingen, veroorzaakte flink wat ongenoegen en zenuwachtigheid in PT-kringen. Dat is eigenlijk overbodig aangezien de ex-president reeds onverkiesbaar is, door de wet “Ficha Limpa” (men kan enkel meedoen aan de verkiezingen met een onbeschreven strafblad). Of hij zal kunnen dienen als een goede “cabo eleitoral” (militant die extra-kiezers weet te overtuigen voor de partij) is nog niet duidelijk, maar de aankomende gemeenteraadsverkiezingen zien er niet zo goed uit voor de petistas.

In Rio de Janeiro en in São Paulo beschikt de PT niet over duidelijk herkenbare kandidaten. In het noordoosten, traditioneel de regio waar de PT meer stemmen haalt, wedt Lula op Marília Arraes (Recife – Pernambuco), dezelfde die bij de vorige verkiezing van de regering in die deelstaat in de koelkast gestopt werd om meer steun te krijgen van andere partijen voor presidentskandidaat Fernando Haddad. Elders in het noordoosten is het al niet veel beter.

De PT kan dus niet anders als zich vastklampen aan de figuur van ex-president Lula. En dat is precies wat partijvoorzitster Gleisi Hoffmann deed toen ze twitterde: “Bolsonaro en Moro spannen zich in om Lula af te schrijven, door te zeggen dat hij afgedaan heeft, en buitenspel staat. In werkelijkheid gooide Lula de politieke conjunctuur overhoop, werd weer dé man in het leven van het volk, en dat is niet naar de zin van Paulo Guedes. Ze beseffen met wie ze te doen hebben, het volstaat om de uitslagen van de peilingen te bekijken”.

Buarque-Lula

In werkelijkheid scoorde de vrijlating van Lula niet het gewenste effect. De ex-president moet echt knokken om zich enigszins relevant te houden, zoals hij onlangs deed door samen te voetballen met Chico Buarque (foto) op een voetbalveld van de MST. De peilingen tonen aan, in tegenstelling tot de woorden van Gleisi, dat de afwijzing tegen Lula enorm is. Om terug deel te kunnen nemen aan het politieke spel, zal het nodig zijn dat de PT zijn redeneringen aanpast, zoals bijvoorbeeld gouverneur Rui Costa (PT – Bahia) probeert. Maar dat zou de hegemonie van het lulisme aantasten, en dat wil Lula absoluut niet. Bolsonaro is hier dankbaar voor.

Niet erg netjes

Lula schakelde zijn advocaten in om een proces aan te spannen tegen “Véio de Havan” (bijnaam van Luciano Hang, CEO van de winkelketen Lojas Havan, een hevige tegenstander van de ex-president, en aanhanger van Jair Bolsonaro) wegens belastering. De ondernemer gaf reeds toe dat hij vliegtuigjes inhuurde om met spandoeken over de stranden van Santa Catarina te vliegen. Op de spandoeken: slogans tegen de ex-president. Vorige zaterdag publiceerde Hang een video waarop een vliegtuig te zien was met op de spandoek de woorden “Lula cachaceiro devolve meu dinheiro” (Lula dronkaard geef mijn geld terug). De verdediging van Lula vraagt aan de rechter om een verbod op te leggen m.b.t. slogans tegen de ex-president, en de betaling van een morele schadevergoeding van R$ 100.000 (€ 22.225).

LulaCachaceiro

De video werd gepubliceerd via het Twitter account van Luciano Hang met een begeleidende tekst: “Het Braziliaanse volk werd wakker en ervaarde hoe het is om in eigen vel te snijden door fout te stemmen. Men geloofde in de verkeerde mensen die enkel uit waren op de macht en ons land vernielden. Wij kunnen ons nu verenigen om het land weer op te bouwen en Brazilië om te vormen in een land van vrede, harmonie, orde en vooruitgang”.

Hang ging nog verder en stimuleerde zijn volgers om zelf een slagzin te bedenken, door hem omschreven als “patriottische boodschappen”. Twee voorbeelden van dergelijke ingestuurde slogans: “Lula na cadeia, eu com pé na areia” (Lula in de gevangenis, ik op het strand) en “Melhor que o verão, é o Lula na prisão” (nog beter dan de zomer, is Lula in de cel”.

De verantwoordelijke rechter, Fernando Machado Barboni, weigerde op de laatste dag van 2019 in te gaan op de klacht met het argument dat Lula een publieke figuur is en daarom blootgesteld aan kritiek van de bevolking. Hij voegde er wel aan toe dat hieropvolgende overdrijvingen in die zin kunnen uitmonden in een morele schadevergoeding: “Wat niet mag is een voorafgaandelijke censuur opleggen, iets wat niet toegelaten wordt door de grondwet van de republiek uit 1988”, zo schreef hij in zijn oordeel.

Brand

Lojas-Havan-Sao-Carlos

Eveneens op de laatste dag van het jaar ging een replica van het vrijheidsbeeld in rook op, naast een winkel van Havan in São Carlos (foto), op 232km van São Paulo. Via de sociale media was een filmpje te zien van het brandende beeld van 32m hoog. De brandweer slaagde erin om het vuur te blussen maar het beeld werd totaal vernield. Luciano Hang zegt dat zijn bedrijf het slachtoffer werd van een terroristische aanslag. Hij noemde geen namen maar het was duidelijk dat hij naar zijn linkse tegenstanders verwees. Havan keurde ook de aanslag af op de Porta dos Fundos, vermoedelijk gepleegd door rechtse integralisten: “We moeten over ideeën discussiëren, maar nooit op een misdadige manier, met messen of brandstichtingen. Het lijkt erop dat we nu leven in een land als Chili, beïnvloed door de linkse stromingen in Zuid-Amerika – Cuba, Venezuela en die lui van het Foro de São Paulo”, zo liet hij weten.

U leest meer over de figuur Luciano Hang in dit stukje.

Bron 1Bron 2

Foto's: Fotos Públicas - Ricardo Stuckert / Twitter / Wikimedia Commons

#LucianoHang #BraziliëNieuwsOnline #FernandoHaddad #Twitter #JairBolsonaro #VéiodeHavan #SantaCatarina #RuiCosta #GleisiHoffmann #PauloGuedes #MaríliaArraes #SãoCarlos #LojasHavan #ChicoBuarque #PT #FichaLimpa #PortadosFundos #Lula #SérgioMoro #ForodeSãoPaulo

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page