top of page
  • Observer

Over niveau, of het gebrek daar aan

Danilo-Gentili

De bekende Braziliaanse humorist en presentator Danilo Gentili (foto) kreeg een straf opgelegd van 6 maanden en 28 dagen opsluiting door rechter Maria Isabel do Prado, van het criminele gerechtshof in São Paulo, dit wegens beledigingen die hij uitte aan het adres van volksvertegenwoordigster Maria do Rosário (PT – Rio Grande do Sul), in 2016. In dat jaar omschreef hij haar op Twitter als “cínica, falsa e nojenta” (cynisch, vals en walgelijk). Maria do Rosário stelde een gerechtelijke vervolging in en Gentili werd daarvan officieel op de hoogte gesteld.

Bij het ontvangen van het bericht hiervan ging hij nog een stap verder, scheurde de officiële melding in stukjes, stopte die even in zijn onderbroek en stak weer alles in dezelfde omslag, deze keer met het adres van Maria de Rosário erop gekleefd. Hij filmde het hele verhaal en zei erbij dat de ‘deputada’ kennis kon nemen van de inhoud, “inclusief de geur van zijn geslachtsdelen”. U kan het filmpje hieronder bekijken, overduidelijk, zelfs voor wie het Portugees niet machtig is.

De eerder vermelde rechter meldde in haar besluit dat ze de vrijheid van meningsuiting respecteert, maar dat niemand de grens van de ethiek mag overschrijden: “Ik stel vast dat de humorist en presentator de volksvertegenwoordigster beledigd via het internet, en als dusdanig de grenzen van de ethiek overschrijdt”.

De beslissing van de rechter houdt in dat de komiek zijn straf in half-open regime mag beleven, maar de betrokkene kan zijn beroep in vrijheid afwachten. Via zijn Twitter account stelt Danilo de vraag: “Wie zal me sigaretten bezorgen?” .

President Jair Bolsonaro verdedigde het recht op meningsuiting van Danilo, om de spot te drijven met politici en twitterde: “Ik ben solidair met de presentator en komiek Danilo Gentili voor wat betreft het gebruik van het recht op vrije meningsuiting, en voor zijn beroep – waarvan ik zelf al een doelwit vormde -, maar ik begrijp dat het om een grap gaat die deel uitmaakt van het spel, iets wat spijtig genoeg voor sommigen geldt, en voor andere niet”.

Bron: Estadão, Istoé, UOL e.a. Braziliaanse media.

Foto: Wikimedia Commons

#BraziliëNieuwsOnline #MariadoRosário #Twitter #JairBolsonaro #DaniloGentili

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page