top of page
  • Observer

Overheidsschuld mag omhoog

De Braziliaanse regering discussieert vandaag verder over het toelaten van een nieuw plafond van de staatsschuld, het verschil tussen de uitgaves en de inkomsten. Tot nog toe ging het om een bedrag van R$ 139 miljard voor 2017, en R$ 129 miljard voor 2018. Die limiet (meta, ofwel doelstelling) zou nu worden opgetrokken tot 159 miljard reais, mits goedkeuring door het Braziliaanse parlement.

De, enigszins ongelukkige revisie is niet van aard om het vertrouwen van de investeerders op te wekken, en dat weten Michel Temer en zijn ministers ook wel. Vandaar dat zij wensen te garanderen dat er geen nieuwe herziening van de fiscale verantwoordelijkheid nodig zal zijn in de toekomst. Een verhoging van de belastingen (die hoogstwaarschijnlijk nooit zou goedgekeurd worden door de Braziliaanse volksvertegenwoordigers, dit met het oog op de verkiezingen van 2018) moet absoluut vermeden worden. Vandaar dat de gesprekken vooral gaan om berekeningen en herberekening van de inkomsten, alsmede het genereren van extra inkomsten. Die nieuwe inkomsten zouden kunnen komen van de overdracht van 19 Braziliaanse luchthavens in privé handen. Deze luchthavens, waaronder Santos Dumont in Rio de Janeiro en de luchthaven van Recife (Pernambuco), worden nu beheerd door de staatsinstelling Infraero. Deze veiling zou 20 miljard moeten opleveren. Voor het einde van september worden veilingen voorzien van 4 (water)elektriciteitsbedrijven. Verwachte opbrengst: 11 miljard reais.

De regering kampt met financiële moeilijkheden omdat de zwakke economie van Brazilië veel trager dan verwacht weer op gang komt. Diverse uitgaves werden eerder al geblokkeerd en de prijzen van benzine, diesel en etanol gingen fors omhoog. Daarnaast werd er een plan ontwikkeld voor vrijwilig ontslag bij de ambtenaren alsmede een tijdelijke stop van loonsverhogingen in die sector.

#BrazilieNieuws #MichelTemer

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page