top of page
  • Observer

Overleden kiezers tellen niet mee

BolsoAPB

De inzameling van de nodige handtekeningen voor de nieuwe rechtse partij van president Bolsonaro, Aliança Pelo Brasil, loopt niet van een leien dakje. Nadat een eerste reeks handtekeningen binnengebracht werden bij het kiestribunaal TSE (Tribunal Superior Eleitoral), bleek dat zeven van de ingeschreven kiezers reeds overleden waren. Flávio Bolsonaro, vicepresident van de partij, verklaarde dat het in de meeste gevallen gewoon om een vergissing ging, en dat slechts een van de ondertekenaars daadwerkelijk overleed nadat hij tekende.

Een en ander werd bekend gemaakt door de krant Estado de São Paulo nadat het hof de handtekeningen in kwestie verwierp. De partij startte hierna een intern onderzoek op om te weten wat er foutliep.

Vooraleer de registratie van de partij werkelijkheid wordt zodat er kan deelgenomen worden aan verkiezingen, zijn er 491.900 handtekeningen nodig van kiezers. Hun handtekeningen dienen officieel herkend te worden door een cartório. Volgens Flávio Bolsonaro, zoon 01 van de president, werden er reeds 91.000 fiches binnengebracht bij het TSE; daarvan werd 16% ongeldig verklaard omdat de kiezer reeds aangesloten is bij een andere partij.

Een regel die ingevoerd werd bij de hervorming van de kieswetten in 2015 bepaalt dat, vooraleer een kiezer zijn steun mag uitspreken voor een nieuwe partij, hij of zij geen lid mag zijn van geen enkele andere partij. Deze beperking heeft tot doel om de wildgroei van het aantal politieke partijen in het land te bemoeilijken.

De Aliança Pelo Brasil werd vorig jaar in november in het leven geroepen nadat president Bolsonaro brak met zijn eigen partij waarmee hij de verkiezingen won, de PSL. De nieuwe politieke groep van Bolsonaro had tot doel om klaar te zijn met de registratie tegen het einde van de maand (maart), om te kunnen deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. Dat plan werd gecanceld omwille van de moeilijkheden om tijdig de nodige steun te verzamelen.

Bron

Foto: Facebook

#TSE #PSL #BraziliëNieuwsOnline #AliançaPeloBrasil #JairBolsonaro #FlávioBolsonaro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page