top of page
  • Observer

Overwinning Lula wordt onvermijdelijk

LulaBrasilia

Een victorie van ex-president Lula (PT) bij de komende presidentsverkiezingen lijkt alsmaar zekerder. Dit wordt toegegeven in diverse middens en zelfs binnen de regering. Het “theater” dat Bolsonaro gisteren opvoerde voor een groep van 40 buitenlandse ambassadeurs wordt door velen gezien als een misser die zijn eigen herverkiezing voorgoed opdoekt.

Echter, zelfs voor deze zielige vertoning waren velen er al van overtuigd dat Lula op een overwinning afstevent. Enkele voortekenen:

Lula wist de steun te vergaren uit diverse hoeken, van de ruralisten tot en met een groot deel van de MDB (waar senator Renan Calheiros openlijk Lula steunt en Simone Tebet, de eigen kandidaat van de partij, volkomen negeert); parlementairen uit de basis van de regering geven eveneens al toe dat Bolsonaro weinig of geen kansen meer maakt. Hijzelf doet al uitspraken als “Ik zal niet naar Lula bellen, integendeel, hij zal mij bellen” (als Lula wint), en: “Reken er maar niet op dat ik de regering zal overdragen met een volle tank”.

De aandacht voor het geforceerde wetsvoorstel van de nieuwe en verhoogde steunuitkeringen met het oog op de verkiezingen, lijkt plots wel verdwenen uit de aandacht die nu gevestigd is op de negatieve agenda die de president zelf op zijn hals haalt.

Lula weet hoe hij het spel moet spelen, en dat is geen nieuwigheid: hij doet het op de achtergrond, bruggen bouwend met mogelijke politieke tegenstrevers.

One man show

De uitgenodigde ambassadeurs reageerden enigszins verbaasd op de filmpjes van de president waarin hij zichzelf toonde tijdens de ondertussen welbekende motociatas (motortreffens), wuivend naar zijn aanhangers naast de wegen. De diplomaten waren uitgenodigd voor een officieel evenement in het Palácio do Alvorada waarbij Bolsonaro (opnieuw) de werking van de elektronische stembussen in twijfel trok (foto hieronder), zonder daar enig ernstig bewijs voor te leveren. Hierbij noemde hij de namen van de ministers van het kieshof die volgens hem de boel saboteren opdat Lula zou verkozen worden.

BolsoAmbass

De agenda van Bolsonaro was het tegenovergestelde van wat het kieshof TSE onlangs deed, toen de ambassadeurs uitgenodigd werden om de veiligheid van de elektronische urnes aan te tonen, tegen de leugens in van de president. Deze diplomaten wonen echter allemaal in Brazilië en horen hem al twee jaar tekeer gaan tegen het kiessysteem van zijn eigen land, waardoor notabene hijzelf al verscheidene malen werd verkozen, inclusief in 2018 als president. Het is wel zeer onwaarschijnlijk dat hij ernstig genomen wordt. De reacties in de pers en de sociale media op de one man show liegen er niet om: Bolsonaro gooit zijn eigen ruiten in, voor zover die nog geen gaten vertonen.

Bronnen: Metrópoles – Folha de São Paulo

Foto: Clauber Cleber Caetano/PR - Fotos Públicas - Gabriel Paiva

#TSE #RenanCalheiros #JairBolsonaro #Brasília #SimoneTebet #Lula #MDB #BRNieuws

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page