top of page
  • Observer

Palocci vergelijkt PT met een sekte

LulaDilma

Ex-minister Antonio Palocci, een historische sterke figuur van de in opspraak gekomen arbeiderspartij, stuurde een open brief naar het bestuur van de partij. De brief van vier bladzijden bevat een aantal bijzonder krachtige uitspraken aan het adres van de PT en zijn leiders, waaronder ex-president Lula. Palocci vraagt zich af “of het nog wel om een partij gaat of om een sekte met een veronderstelde goddelijkheid aan de top”, en, “het uur van de waarheid heeft geslagen, wat mij betreft is die pagina al omgedraaid”.

Palocci vraagt ontslag en schrijft dat hij er de voorkeur aan geeft om zich aan zijn familie te wijden. Vorige vrijdag 22 september nam de leiding van de partij alvast de beslissing om Palocci voor 60 dagen te schrappen, een soort wraakmaatregel voor de getuigenis die hij aflegde op 6 september waarin hij, volgens de PT, “zichzelf toelegde op de politieke vervolging waaronder Lula en de PT momenteel gebukt gaan”. In die getuigenis verklaarde Palocci o.m. dat de PT een soort bloedverbond afsloot met het bedrijf Odebrecht, in ruil voor 300 miljoen reais smeergeld.

De open brief van Palocci is eigenlijk een opsomming van de redenen waarom hij ontslag neemt uit de partij. Hij heeft het ronduit over de definitieve verhouding tussen Lula, Dilma, en het corruptieschema van Petrobras dat de koffers (en zakken) van de partij vulde. Hij beschrijft in detail de “nootlottige vergadering” die hij bijwoonde in de bibliotheek van het presidentiële paleis Alvorada, met Dilma en Sérgio Gabrielli (toen CEO van Petrobras), waar Lula zonder veel poespas “booreilanden en smeergeld bestelde”. Palocci schrijft dat hij “verwacht” wat Dilma en Gabrielli zullen zeggen over die periode en dat het voor hem een uitgemaakte zaak is dat “Lula ooit alles zal toegeven, net zoals hij dat eerder al deed m.b.t. het mensalão schandaal”. Hij omschrijft het toegeven van Lula aan de verlokkingen van corruptie als een “morele ondergang”, iets wat hij als een “schok” ervaarde.

Verder onthult Palocci in zijn brief dat er iets meer dan een jaar geleden al gepraat werd binnen de PT over een “acordo de leniência” (een soort gerechterlijk akkoord tussen een vennootschap – in dit geval de partij -, en de gerechterlijke instanties). Het idee kwam van de toenmalige schatbewaarder João Vaccari Neto (nog steeds opgesloten, ook al werd hij gisteren vrijgesproken voor een bepaalde aanklacht van het Lava Jato onderzoek wegens gebrek aan bewijzen). Rui Falcão, de toenmalige voorzitter van de PT, zou ook aanwezig geweest zijn op dat gesprek.

De partij, bij monde van huidige voorzitster Gleisi Hoffman, reageerde al op Palocci’s brief en zegt dat hij die enkel schreef om sneller in aanmerking te kunnen komen voor een gerechterlijk akkoord met strafvermindering: “Politiek en moreel maakt hij geen deel meer uit van de PT”, zo klinkt het.

De brief betekent hoe dan ook een nieuwe en forse klap voor de arbeiderspartij met mogelijk zware gevolgen voor de verkiezingen van volgend jaar.

Foto: Fotos Públicas - Ricardo Stuckert

#BrazilieNieuws #RuiFalcão #AntonioPalocci #GleisiHoffman #JoãoVaccariNeto #Lula #DilmaRousseff

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page