top of page
  • Observer

Pantanal: Apocalypse Now

Pantanal1

Terwijl de wereld op diverse plaatsen in brand staat (denk maar aan California) kan er in de Pantanal, een van de meest waardevolle natuurgebieden van de wereld, gesproken worden van “Apocalypse Now”. De ruwe en schokkende beelden (andere foto’s dan deze die hier getoond worden), die te zien zijn bij de reportage “Cenario desolador e frustrante’ bij BBC News Brasil, laten er geen twijfel over bestaan. Het gaat echt om een nooit eerder geziene tragedie. Het vuur verslindt nu al twee maanden enorme gebieden en laten enkel dode dieren en verbrande bomen achter.

Pantanal2

Volgens Inpe (Instituto Nacional de Pesquisas Espaciais) gingen er al meer dan 2,3 miljoen hectaren naar de haaien, 15% van het ganse Pantanal gebied. Om een idee te krijgen, dat is evenveel als het grootstedelijk gebied van São Paulo, t.t.z. 39 verschillende gemeentes. Inpe spreekt van meer dan 12.000 brandhaarden, het grootste aantal sinds 1998. Te midden van die hel vechten dieren om te overleven terwijl de vegetatie verwoest wordt door vlammen. Mensen die in de regio wonen, krijgen te maken met gezondheidsproblemen omwille van de dichte rookwolken in het gebied, ademhalingsmoeilijkheden veroorzakend, bovenop het scenario van de pandemie van het coronavirus. Vijfentwintig fotografen van BBC News werden naar het gebied gestuurd; hun werk brengt een rampzalige en schokkende situatie aan het licht.

Pantanal3

De Pantanal, het grootste drasland gebied ter wereld, wordt met een reeks problemen geconfronteerd die, volgens specialisten, de snelle vooruitgang van het vuur verklaren. Van oktober tot maart – beschouwd als het regenseizoen – viel er 40% minder regen dan normaal als het gemiddelde van vorige jaren. Hierdoor daalde het peil van de rivier Paraguai tot het laagste niveau van de jongste decennia. In juni, wanneer de rivier normaal gesproken haar hoogste peil bereikt, werd 2,10m gemeten. Het normale gemiddelde in die periode bedraagt 5,6m.

Pantanal4
Pantanal5

Onderzoekers wijten de oorzaken aan het gebrek aan regen sinds het begin van 2020, maar menen ook dat er klimatologische veranderingen in het spel zijn. Een andere belangrijke factor is de ontbossing. Volgens Inpe werd er in 1 jaar tijd bijna 24.915 km2 plat gekapt in het voorbije jaar, 16,5% van het ganse gebied. Volgens het openbaar ministerie van Mato Grosso zou 40% daarvan op illegale manier gebeurd zijn. Het vuur wordt niet zelden veroorzaakt door menselijke acties, zoals het platbranden van een gekapt gebied voor veeteelt e.a. toepassingen zoals het verbranden van wortels om honing te winnen. Dergelijke kleine brandhaarden hebben grote gevolgen en breiden zich al snel uit tot diverse grotere regio’s.

Pantanal6

Het ecosysteem is het thuis van 2.000 plantensoorten, diverse vogelsoorten (582), 400 vissoorten, meer dan 100 soorten zoogdieren en minstens 100 soorten reptielen.

De volledige reportage, inclusief schokkende foto’s, vindt u hier.

Fotos: Fotos Públicas - Willian Gomes - Mayke Toscano - Chico Ribeiro - Secom UFMT 

#RioParaguai #BraziliëNieuwsOnline #MatoGrosso #MatoGrossodoSul #Pantanal #BBCBrasil #Coronavirus #Inpe

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page