top of page
  • Observer

Paradox

Vacina

Wie vanop een afstand naar de Brazilianen kijkt, kan zich afvragen “Wat bezielt die mensen eigenlijk?” . Het zou nu wel duidelijk moeten zijn wat kan en mag met betrekking tot de pandemie van het coronavirus, of wat zeker niet kan of mag. Het vervelende virus plant zich voort in een razende snelheid en gebruikt hiervoor de kortst mogelijke weg: van de ene mens naar de andere. De Brazilianen blijven bij elkaar hokken en zorgen ervoor dat het virus zijn gang kan gaan. Mondkapjes maken het veel moeilijker voor het ding, maar dat kapje hangt bij velen op de kin, of ze dragen het helemaal niet. Dit alles leidde tot datgene wat deze week bewaarheid werd: de dreigende ineenstorting van de gezondheidszorg in minstens 15 van de 27 deelstaten.

Waarschuwingen en harde maatregelen helpen niet. Stranden moeten afgesloten worden en bewaakt door de politie om samenscholingen van badgasten te voorkomen. Begin er maar eens aan, bedenkend dat de Braziliaanse kust zich uitstrekt over 7.367 km. Kerstmis, Nieuwjaar, Carnaval zorgden voor meer volk bij elkaar. Idem dito voor clandestiene feestjes, of erger, de zogenaamde “paredões” waarbij een straat of een plein afgesloten wordt voor het normale verkeer, en ingenomen wordt door een massa jongeren die er komen zingen, dansen, drinken (en drugs nemen) op de loeiharde klanken van een “carro de som” waarbij niemand in de buurt er nog in slaagt om een oog dicht te doen.


PraiaLonelyAvenua

Het is dan ook moeilijk voor hen. De jeugd wil zich ontspannen, en schuift de pandemie aan de kant. Het helpt niet om te zeggen dat ze hun eigen familie in gevaar brengen door het virus mee naar huis te nemen, zelfs niet als een dokter via de televisie verkondigt dat er geen bed meer vrij zal zijn op de intensieve afdeling wanneer hun vader, moeder, grootouders of een ander familielid besmet wordt en zich aanmeldt. De “Postos de Saúde”, klinieken en hospitalen kunnen het niet meer aan. De cijfers zijn angstwekkend, bangelijk. In verscheidene deelstaten werd een lockdown afgekondigd voor het weekend. Dit is onder meer het geval voor Ceará en Bahia. Strengere maatregelen worden niet uitgesloten.


Lockd

Het zijn voornamelijk de gouverneurs die ingrijpen, zeer tegen de zin van de Braziliaanse president die het gebruik van maskers blijft afwijzen, en zelfs roept en tiert dat de gouverneurs die hun staat afsluiten, dan maar zelf moeten opdraaien voor de betaling van een nooduitkering. De vaccinatie verloopt erg traag, dit door het gebrek aan een goede planning door het ministerie van Gezondheid. De ganse wereld wil vaccins, het is nogal een uitdaging om eraan te geraken. De gouverneurs en burgemeesters namen zelf het initiatief en namen contact op met de producenten in een poging om hun bevolking te beschermen.

De paradox tussen de federale regering onder leiding van een negationist, en de deelstaten die hun gezondheidszorg in elkaar zien klappen, is een diepe ravijn die nauwelijks of niet overbrugd kan worden.

De meest recente cijfers: 252.988 doden en 10.457.794 besmettingen. Roodgekleurde staten: Pará, Maranhão, Piauí, Ceará, Rio Grande do Norte, Paraíba, Bahia, Paraná, Santa Catarina en Rio Grande do Sul. Gemiddeld sterven er nu 1.148 Brazilianen per dag aan de gevolgen van covid-19.

Ter dood veroordeeld

Ex-presidentskandidaat Ciro Gomes (PDT) twitterde gisteren harde kritiek op de federale regering en de manier waarop er omgegaan wordt met de pandemie. Hij deed ook een nieuwe oproep om Bolsonaro af te zetten.

“Nog maar eens richt ik mij tot datgene wat er nog overblijft aan fatsoen in het parlement: Bolsonaro aanhouden als president betekent hetzelfde als onze bevolking tegen de muur zetten, zonder werk, zonder inkomen, zonder eten op tafel en ter dood veroordeeld!” , zo schreef hij, en:

“Brazilië staat voor een angstwekkende tragedie! Gouverneurs en burgemeesters proberen het volk te beschermen met beperkende maatregelen, zoals een avondklok en lockdown. En Bolsonaro promoveert op een CRIMINELE wijze samenscholingen in steden waar Covid-19 hard toeslaat. Hij dwingt de Brazilianen om toe te kijken hoe alsmaar meer landgenoten sterven. Ik herhaal het: wat er op komst is in de komende dagen is verschrikkelijk. Onze gezondheidszorg stort in elkaar!” .

Petrobras

President Bolsonaro liet het liberale programma van Economieminister Paulo Guedes ontploffen, en kwam tussen bij de staatsoliereus Petrobras om de vrachtwagenbestuurders te behagen en om de prijzen van de brandstoffen te controleren. Die tussenkomst schopte de markten in de war, verhoogde de druk op de inflatie, de dollarkoers en de intresten. De euro eindigde gisteren op R$ 6,76, de dollar op R$ 5,60. De geloofwaardigheid van de economische politiek van de regering, ging naar de haaien.

BolsoCE

Bolsonaro werd verkozen met de beloftes dat hij het Lava Jato proces zou verdedigen, en liberale hervormingen zou doorvoeren. Het Lava Jato onderzoek werd inmiddels officieel stopgezet. De 2de pilaar van zijn regering ging onderuit toen hij aankondigde dat hij de huidige voorzitter van Petrobras zou vervangen door een generaal. De liberale agenda van Guedes werd begraven. Als toemaatje zei de president tijdens een militaire ceremonie: “Als het van mij zou afhangen, dan zou er nu een ander regime heersen in Brazilië”. Een goede verstaander heeft het al begrepen. Roberto Castello Branco, de huidige Petrobrasvoorzitter en een vriend van Paulo Guedes, kreeg te horen (van Bolsonaro) dat hij meer aanwezig moest zijn op zijn werk in plaats van alles op te lossen via zijn home office. Branco is zestigplusser en behoort tot de risicogroep. Deze week verscheen hij voor het eerst op TV na de aankondiging van Bolsonaro, en droeg een T-shirt met de ironische slogan “Mind the Gap”.

Ratinho

Ratinho-FB

Televisiepresentator (SBT) Carlos Roberto Massa, beter gekend onder de bijnaam Ratinho (foto), verdedigde in de voorbije week een militaire staatsgreep. Hij deed dat via Radio Massa FM: “Ik besef dat wat ik ga zeggen, als een schok zal overkomen. Maar de tijd is rijp om hetzelfde te doen wat er in Singapore werd gedaan. Er verscheen een generaal, die herstelde het land en organiseerde een jaar later nieuwe verkiezingen. Maar eerst zorgde hij voor een herstel, riep alle beklaagden bij elkaar en zei: ‘Jullie hebben 24 uur om het land te verlaten, of jullie worden gefusilleerd’. Hij herstelde Singapore. Indien ik het volk zou raadplegen of zij voorstander zijn van de terugkeer van de militairen, dan zou 70% daarmee instemmen. Onze democratie is erg zwak, er is teveel ruimte voor bandieten”.

Ratinho is 65 en vader van de politicus Ratinho Júnior (PSD), momenteel gouverneur van de zuidelijke staat Paraná.

SOS Acre

Acre2

Ondanks alle problemen in Brazilië, vormde er zich in de voorbije dagen toch een keten van solidariteit om de zwaar getroffen staat Acre te steunen. De noodtoestand werd er afgekondigd nadat de deelstaat viervoudig getroffen werd door het erg hoge aantal besmettingen met covid-19, een uitbraak van besmettingen door dengue, een vluchtelingenstroom aan de grenzen en de overstromingen van de rivieren ter plaatse door de felle regens. Het openbaar ministerie lanceerde de campagne “SOS Acre” en slaagde erin om 56 ton hulpgoederen te sturen naar de getroffen bevolking van de overstroomde steden Sena Madureira en Tarauacá. Volgens het openbaar ministerie kwam er meer dan een half miljoen reais binnen via donaties vanuit het ganse land.

Acre1

Explosief

De ingrediënten van deze wekelijkse samenvatting zorgen voor een explosief mengsel. De bevolking wordt langs alle kanten getergd, niet alleen door de zeer lang aanslepende gevolgen van de pandemie, maar ook door waanzinnige prijsverhogingen, gebrek aan inkomen, politieke bokkensprongen die erop lijken dat het politieke ras vooral zichzelf wil bevoordelen en beschermen, en een regering die er alles aan doet om de ontkenners van het coronavirus te stimuleren. Mensen worden massaal gedwongen om thuis te blijven door de lokale autoriteiten terwijl de regering zegt dat ze de straat op moeten om te werken. Diezelfde regering verliest hierbij even uit het oog dat de werkloosheid enorm is (13,5%), en houdt zeker geen rekening met de aanbevelingen van specialisten die er blijven op hameren dat het houden van sociale afstand en vaccinatie van de bevolking de enige uitweg vormen voor deze moderne plaag. De drang van de Brazilianen om, niettegenstaande al het negatieve covid-19 nieuws toch naar het strand te gaan, of om te feesten en te drinken, moet wellicht gezien worden als het nodige tegengif. De uitspraken van Bolsonaro dat er “een ander regime zou heersen als het aan hem lag”, de steun van bekende Brazilianen als Ratinho, en de wens om de bevolking te bewapenen, gaan veel verder dan dat.

Bronnen: Estadão – Veja – Istoé – G1 – UOL Notícias – G1

Foto's: José Dias - PR / Fotos Públicas - Marcely Gomes - Semcom
Fernando Vivas - GovBA / Facebook / BRNieuws

#Ratinho #CiroGomes #SBT #Acre #LavaJato #JairBolsonaro #PauloGuedes #RobertoCastelloBranco #Coronavirus #COVID19 #BRNieuws

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page