top of page
  • Observer

Parlementaire vooruitzichten

Congr

Terwijl gans Brazilië en ook velen in de rest van de wereld met ongerustheid het resultaat van de presidentsverkiezingen afwachten, beseffend dat de keuze beperkt is tot twee extreme uitersten, kijken weinigen vooruit naar wat nog belangrijker is: met name de toekomstige samenstelling van Kamer en Senaat, zij die (o.m.) over de knop beschikken die de schietstoel van de volgende president kan activeren.

Voorlopige peilingen van Diap (Departamento Internacional de Assessoria Parlementar) wijzen uit dat de rode golf die Fernando Haddad naar de tweede kiesronde brengt, ook zal zorgen voor 55 tot 65 zetels in de kamer van volksvertegenwoordigers, voor PT-kandidaten. Dit is geen garantie dat Haddad in alle rust en comfort zal kunnen regeren indien hij de verkiezingen wint (wat Bolsonaro betreft: zijn partij – PSL, zal hooguit 20 zetels halen). In werkelijkheid zal de verdeling van de zetels erg veel lijken op de huidige samenstelling van de kamer, en dat is geen geruststellend vooruitzicht.

Naar verwachting zal er weinig vernieuwing zijn, met veel herverkozenen en een grote verpulvering. Het tweede grootste aantal zetels gaat zo goed als zeker naar de MDB, volgens Diap iets tussen 45 en 50 volksvertegenwoordigers, vergelijkbaar met de aantallen van de PSDB en de PP. ‘Centrão’ partijen als de PR en DEM zullen elk maximum 40 zetels halen.

Wat wil dat zeggen? Eerst en vooral zal er een gevecht plaatsvinden voor het voorzitterschap van de kamer, een functie die niet automatisch naar de een of de andere gaat. In principe gaat dat naar de partij met het grootste aantal zetels. Maar zelfs indien Haddad het presidentiële lint kan omhangen op 1 januari 2019, dan nog zal de PT moeten onderhandelen met de MDB indien zij de zetel van de voorzitter willen, hierbij ook steun verlenend aan deze coalitiepartner in de Senaat, mogelijk zelfs het postje van Senaatsvoorzitter aan hen afstaan.

Een ander relevant detail is dat de ‘centrão’ partijen (Solidariedade, PR, PP, DEM en PRB) blijven bestaan, ondanks dat het voornemen van Rodrigo Maia (DEM) om het voorzitterschap van de kamer te behouden, enkel een kans maakt indien Bolsonaro zou winnen. Diap wijst uit dat extreme partijen, zowel links als rechts, er zullen op vooruitgaan, maar indien de ‘centrão’ partijen zich verenigen, dan vormen zij een sterke groep waarmee de nieuwe president zal moeten onderhandelen indien hij iets wil bereiken.

Bron

Foto: Wilson Dias - Agência Brasil

#Diap #PR #BraziliëNieuwsOnline #FernandoHaddad #PP #DEM #JairBolsonaro #Senado #Centrão #Solidariedade #Congresso #PT #MDB

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page