top of page
  • Observer

Paulo Coelho, de oude hippie

Coelho-Lula

De succesvolle Braziliaanse schrijver Paulo Coelho (boven links op de foto) lanceerde zijn 20ste boek, de roman “Hippie”. Op zijn zeventigste behoort hij bij de 20 internationaal bekendste Braziliaanse schrijvers. Zijn werken worden vertaald naar 81 andere talen; in totaal verkocht hij al meer dan 225 miljoen boeken. Zijn nieuwste werk is het relaas van een avontuurlijke reis die hij in 1970 maakte met een busje, Magic Bus genaamd. De reis ging van Amsterdam tot Kathmandu in Nepal, met tussenstops in Istanbul, Teheran e.v.a.


Paulo-Coelho-Hippie

Vindt hij dat de nieuwe modaliteiten van het protest (internet, sociale media) een bewijs leveren van het einde van de utopiën?

Paulo Coelho: het enige wat overbleef na het openen van deze doos van Pandora is de hoop. De mensen tonen nu het slechtste wat ze in zich hebben, de anonimiteit, maar ik ben er zeker van dat dit alles zal verbeteren naarmate de tijd verstrijkt.

Verloor de politiek aan belangrijkheid?

Coelho: Neen. De politiek beleeft een moment van ontgoocheling.

U was goed bekend met politici als Sérgio Cabral, Lula, José Dirceu. Ziet u hen vandaag als een ontgoocheling?

Coelho: Totaal hé? Totaal. Ik ben goed in bepaalde dingen maar wat politiek betreft ben ik eerder naïef. Ik geloof in iedereen maar wanneer ik teleurgesteld wordt, dan is het ook voor eens en altijd afgelopen. In januari 2010 was ik samen met Sérgio Cabral (ex-gouverneur van Rio de Janeiro, nu achter de tralies wegens corruptie) in Kopenhagen om campagne te voeren voor de Olympische Spelen in Rio. Later kwam ik te weten dat hij een T-shirt van het Braziliaanse nationale voetbalteam aan Tony Blair gaf. Ik schreef toen meteen bij Twitter: “Met oorlogsmisdadigers heb ik niets te maken. Ik ga zelfs geen schoen naar hem gooien”.

U scoort meestal juist bij voorspellingen. Heeft u al een kandidaat als president op het oog voor de komende verkiezingen?

Coelho: “Ik stem op de eerste ‘kandidaat’ van de jongste peiling van de Folha de São Paulo. Weet je wie? Hij heet ‘nulstem/Weet niet’. Deze kandidaat scoort 31% en haalt de eerste plaats. En dat wordt mijn stem”.

Was het omwille van de politiek dat u niet opdaagde bij de Spelen in 2016?

Coelho: Carlos Nuzman (toen voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité) nodigde me uit om met de vlag te komen zwaaien. Daar heb ik voor bedankt en gezegd dat ik dat niet wilde. Die vlag vertegenwoordigt mij niet en ik heb er niet mee gezwaaid. Dat was voorspellend. Ik dacht “Dit alles zal gaat Rio de Janeiro kapot maken”, en dat gebeurde uiteindelijk ook echt.

Wat ziet u in uw kristallen bol omtrent Brazilië?

Coelho: Ik heb een bepaald visionair talent, maar kan niet alles voorzien. Brazilië is op dit moment voor mij een onbekende. Dat neemt niet weg dat ik persoonlijke wensen kan hebben omtrent de toekomst van mijn land. Ik zie echter geen enkele presidentskandidaat die de nodige verantwoordelijkheden kan nemen, de nodige hervormingen kan doorvoeren en Brazilië weer op het juiste spoor zetten. Het rijk van de farao’s duurde 3.000 jaren. Vandaag is Egypte een land dat zich blijkbaar niet kan herstellen. Hopelijk gebeurt dit niet met Brazilië. Maar met Michel Temer is Brazilië in de verkeerde handen, en het land zal niet beter af zijn met Lula. Lula’s beste tijd is voorbij. Zelfs Noam Chomsky zegt dat Lula en de PT zo nodig eens wat zelfkritiek moet geven. Ik ben al lang niet meer ‘Lula”, ook al zijn er nog altijd mensen die mijn naam met de zijne associëren. Dat komt omdat ik destijds campagne voor hem voerde, een van de grootste stommiteiten van mijn leven.

Vindt u het vreemd dat Lula opgesloten werd?

Coelho: Wat ik vreemd vind is dat triplex verhaal. Maar ik wil me er niet mee moeien.

Lees hier het volledige interview.

Foto boven: Lula in gesprek met Fifa voorzitter Joseph Blatter, naast Paulo Coelho en CBF voorzitter Ricardo Teixeira (2007)

Foto: Ricardo Stuckert - Wikimedia Commons

#TonyBlair #JoséDirceu #RicardoTeixeira #BraziliëNieuwsOnline #NoamChomsky #Hippie #JosephBlatter #SergioCabral #CarlosNuzman #DeGaulle #MichelTemer #PauloCoelho #Lula

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page