top of page
  • Observer

Paulo Coelho: Lula is pathetisch


De bekende Braziliaan Paulo Coelho*, een aanhanger van Luíz Inácio Lula da Silva, zegt dat hij spijt heeft van zijn inspanningen tijdens de campagne van de PT-leider in 2022 en dat Lula's mandaat aan het hoofd van de federale regering, "pathetisch" is. Hij deed dat via Twitter, waar hij argumenteerde dat het gekibbel met voormalige rechter, nu senator Sérgio Moro (União Brasil), en de kritieken op de Centrale Bank zeker geen signalen uitsturen van een goed beleid.


"Na tientallen jaren van steun aan @LulaOficial, stel ik vast dat zijn beleid patetisch is. In de val trappen van een gediskwalificeerde voormalige rechter, het onvermogen om het probleem van de Centrale Bank op te lossen, en zo verder. Ik had me niet aan zijn campagne mogen verbinden. Ik verloor lezers (dat maakt er deel van uit), maar zie niet dat mijn stem de moeite loonde", zo schreef hij gisteren.


Vorige week raakte Lula verwikkeld in een reeks controverses nadat hij zei dat hij erover dacht om wraak te nemen op Moro, toen hij opgesloten zat. De arbeiderspartij PT bracht ook een operatie van de federale politie in diskrediet om een plan van de misdaadorganisatie PCC tegen de voormalige Lava Jato-rechter te ontmantelen, en zei dat de vermoedens "opgezet spel" waren van Moro.


In minder dan drie maanden regeren verzamelt Lula een reeks verdraaide en foute uitspraken, resulterend in beschuldigingen van zijn tegenstanders, en zelfs kritieken van zijn eigen geallieerden. De uitspraken komen op een moment dat de president nog altijd over het ijs schaatst om een basis op te bouwen in het parlement die hem steunt, en er nog steeds niet in slaagde om een stempel te drukken in de agenda van de regering.


De president leidt ook een kruistocht tegen de voorzitter van de Centrale Bank, Roberto Campos Neto. Lula zet vraagtekens bij het beleid van de monetaire autoriteit, dringt aan op een verlaging van de rentetarieven en motiveert bondgenoten om publiekelijk kritiek te uiten.


Het is niet de eerste keer dat Paulo Coelho kritiek heeft op de communicatie van Lula. In mei 2022 verklaarde de schrijver dat Lula's "verbale incontinentie" zou kunnen leiden tot de herverkiezing van voormalig president Jair Bolsonaro (PL). Destijds eiste de schrijver een herformulering van de communicatie van de PT en meer investeringen in sociale netwerken.


*Paulo Coelho is een Braziliaanse schrijver geboren op 24 augustus 1947 in Rio de Janeiro, Brazilië. Hij begon zijn carrière als schrijver in de jaren '80, nadat hij verschillende beroepen had uitgeoefend, waaronder theaterregisseur, acteur en journalist.


Zijn eerste boek, "Hell Archives", werd gepubliceerd in 1982, maar zijn grote doorbraak kwam in 1988 met de publicatie van "De Alchemist", een boek dat wereldwijd meer dan 65 miljoen exemplaren verkocht en in meer dan 80 talen is vertaald.


Coelho heeft inmiddels meer dan 30 boeken geschreven, waaronder "Veronika besluit te sterven", "Brida", "De duivel en het meisje", "De winnaar staat alleen" en "Aleph". Zijn boeken zijn vaak spiritueel georiënteerd en bevatten elementen van magisch realisme. Hij heeft talloze literaire prijzen gewonnen en wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke hedendaagse schrijvers.


Naast zijn carrière als schrijver is Coelho ook een activist en pleit hij voor sociale en politieke verandering. Hij is een voorstander van spiritueel bewustzijn en persoonlijke ontwikkeling, en heeft zijn eigen online gemeenschap opgericht, "Warrior of the Light", waar mensen zich kunnen aansluiten om te leren en te delen.


O Globo - Correio Brasiliense - Revista Oeste


Foto: Instagram

7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page