top of page
  • Observer

Paulo Guedes: Kom naar Brazilië!

bolso-guedes

Minister van economie Paulo Guedes bevestigde vandaag in een interview met Bloomberg, dat het de intentie is van de Braziliaanse regering om de belastingen voor bedrijven gemiddeld van 34% naar 15% te verlagen. Om dat te kunnen verwezenlijken moeten er belastingen komen op dividenden en intresten op eigen kapitaal.

Guedes legde uit dat de belastingverlaging gemotiveerd wordt door het aantrekken van buitenlandse investeerders en dat er geen betere plaats bestaat dan het ‘World Economic Forum’ in Davos om hierover te praten: “Vandaag betalen bedrijven 34% belastingen. Indien we dat verlagen tot 15%, dan moeten er belastingen komen op dividenden om dit te compenseren”. De minister zegt dat deze verlaging noodzakelijk is omdat de rest van de wereld hetzelfde doet: “In de Verenigde Staten betaalt de sector productie 20%. Indien Brazilië zijn belastingen niet verlaagt voor de bedrijven, dan komen die niet naar Brazilië, en gaan ze elders hun heil zoeken”, aldus Guedes.

De enige manier om dit op te lossen, zonder dat de begroting van het land in het gedrang komt, is een verplaatsing van de fiscale lasten: “Indien we het ene afschaffen, dan moet dat op een andere manier gecompenseerd worden om dezelfde inkomsten te hebben. Als we de bedrijven belasten met 15%, en de dividenden 20% opleggen, dan is de last dezelfde maar stimuleren we de bedrijven om naar Brazilië te komen”, zo vindt hij.

Op dit moment worden bedrijven belast met 34% op hun winsten, waarna de dividenden uitgekeerd worden zonder dat daar inkomstenbelasting op geheven wordt.

De minister benadrukt dat het gaat om een “vervangend fiscaal programma” en dat er van een verhoging van belastingen geen sprake is: “Het verlagen van het ene, en het belasten van het andere, houdt een gelijkspel in. De essentie bestaat uit de vervangende bijdrage zodat het voor iedereen min of meer gelijk blijft. Er zijn nu mensen die teveel betalen, anderen te weinig”.

Deze strategie zal er volgens Guedes voor zorgen dat er meer buitenlands kapitaal naar Brazilië komt: “Hier (in Davos) focussen wij daar op. Ik richt mij tot de bedrijven en zeg: in de USA betalen jullie 20%, in Brazilië zal dat 15% zijn. M.a.w. kom naar Brazilië!”

Bron

Foto: Alan Santos - PR

#Bloomberg #BraziliëNieuwsOnline #Davos #PauloGuedes

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page