top of page
  • Observer

PCC plande ontvoering van ex-rechter Sérgio Moro


Marcos Camacho, Marcola, Sérgio Moro, PCC

Een exclusieve reportage van het tijdschrift Veja brengt meer duidelijkheid aan het licht over het plan van de misdaadorganisatie PCC (Primeiro Comando da Capital) om ex-rechter, nu senator Sérgio Moro te ontvoeren naar een afgelegen woning op 48 kilometer afstand van Curitiba. De woning was door de PCC uitgekozen om Moro gevangen te houden, maar hij ontsnapte aan de ontvoering en waarschijnlijk ook aan zijn dood.


Veja kreeg toegang tot een verzegeld onderzoek na de arrestatie van negen criminelen die deelnamen aan de planning van deze misdaad. De documenten van het onderzoek onthullen de gesofisticeerde methodes van de organisatie, volgens specialisten een van de best gestructureerde maffia's van de planeet.


Veja sprak ook met procureur Lincoln Gakiya, de voornaamste autoriteit in de strijd tegen de PCC en tegen de ontsnappingsplannen van de grote bazen van de organisatie. Gakiya staat aan de top van de lijst mensen die door de misdadige organisatie ter dood veroordeeld werden, sinds hij het bevel gaf tot de overplaatsing van Marcos Camacho (boven links op de illustratie), beter bekend onder de naam Marcola, van een gevangenis in São Paulo naar een maximaal beveiligde federale strafinstelling in de hoofdstad Brasília.


In het begin van dit jaar trok Gakiya in zeven haasten naar Brasília om Sérgio Moro in te lichten over het plan dat ontdekt werd om hem te ontvoeren en mogelijk te vermoorden. De informatie kwam van een beschermde verklikker, waarna de groep misdadigers aangehouden werd. Maar het gevaar is niet geweken, aldus Gakiya. Alle gegevens over Moro werden zorgvuldig in kaart gebracht door de PCC: "Ik geloof niet dat Moro nu vrij is van alle risico's. Het leven van de senator werd gered, maar niemand kan voorzien tot wat deze criminelen in staat zijn", aldus de promotor.


Gakiya legt uit dat de PCC de status van maffia bereikte nadat in 2020 ontdekt werd dat zij R$ 1,2 miljard naar Paraguay zonden in een periode van 1 jaar en 4 maanden, via de traditionele methode "Follow the money". Dat was de eerste keer dat de overheid erachter kwam dat het geld van de organisatie niet in Brazilië bleef.


De procureur zegt dat de criminelen infiltreren in de gewone markt door gebrek aan controles en door corruptie van publieke agenten, alsmede door het doordringen tot de machten, bijvoorbeeld door de deelname aan uitbestedingen en het publieke transport. De leden van de organisatie betalen vandaag geen maandelijkse bijdragen omdat dit niet meer nodig is. Het internationale drugsverkeer vormt vandaag de belangrijkste activiteit, en er bestaan bindingen met andere organisaties, zoals de Calabrese 'Ndrangheta, de grootste ter wereld. Volgens Gakiya gaat er maandelijks 3 tot 5 ton cocaïne naar Europa, aan een prijs van € 25.000 tot € 35.000 per kg.


Moro staat op de lijst van de PCC omdat hij, toen hij nog minister van Justitie was (onder de regering Bolsonaro) intieme bezoeken in de federale strafinstellingen afschafte. De opstandigheid van de PCC heeft niets te maken met seks of het zien van de familie, maar omdat hierdoor het doorgeven van bevelen belemmerd wordt.


"De PCC handelt vandaag met technieken en tactieken van terroristen: ze hebben een plan A en een plan B. Het plan A bestond erin om Marcola vrij te krijgen ten alle prijze, enkel al om aan te tonen dat zij het zich kunnen veroorloven om niet te buigen voor de overheid. Het plan B bestaat uit aanvallen op en ontvoeringen van autoriteiten in het ganse land. Moro is een van hen", zo zegt Gakiya.


De procureur zegt ook dat hij onder de indruk was van alles wat de criminelen wisten over het leven van Moro: waar hij werkt, waar zijn kantoor is, waar zijn dochter naar school gaat, waar zijn zoon studeert en stage loopt, kortom alles. Hij bracht ook een bezoek aan de maximaal beveiligde federale gevangenis in Brasília, waar Marcola opgesloten zit, en normaal gesproken onmogelijk kan uit ontsnappen: een muur van meer dan een meter dik, bestand tegen een vallend vliegtuig, kogelvrij glas, vandaag een van de meest veilige strafinstellingen van Brazilië: "En daarom vrees ik voor een plan B"


Veja


Illustratie: Reprod. Marcelo Camargo/Agência Brasil - Wikimedia Commons


10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page