top of page
  • Observer

Peace, love and understanding

Bolso-Love

Na de protesten van vorige zondag, waarbij twee van de drie machten op de korrel werden genomen door sommigen, omdat zij een belemmering zouden vormen voor de regering van Jair Bolsonaro, werden Senaatsvoorzitter Davi Alcolumbre (DEM), Kamervoorzitter Rodrigo Maia (DEM) en minister Dias Toffoli, voorzitter van het STF, uitgenodigd door de president op de koffie, om er te praten over een “pact tussen de drie machten”.

Namen ook deel: minister van economie Paulo Guedes, stafchef Onyx Lorenzoni en minister Augusto Heleno, verantwoordelijk voor het kabinet van institutionele veiligheid. Achter de schermen vinden leden van de parlementaire en gerechtelijke machten dat het, ondanks het wantrouwen ten opzichte van Bolsonaro, nodig is om snel te investeren in een akkoord, om te vermijden dat de politieke en economische crisis zich zou uitbreiden. Bolsonaro zei vorige zondag dat de protesten een waarschuwing vormen om een komaf te maken met de “oude politiek” waardoor de bevolking zich niet kan bevrijden.

De zoektocht naar een verstandhouding werd gemotiveerd door het idee dat conflicten in niemands voordeel zijn. In de jongste dagen en weken werden er herhaaldelijk zure opmerkingen geregistreerd, een situatie die het parlement eraan herinnerde dat er geen onmiddellijk plan bestaat om de president de weg te laten bewandelen die zij willen, een soort “recall”, een haastige afzettingsprocedure. De huidige intentie bestaat erin om het stof te laten neerdwarrelen, de vrede te herstellen.

Na het ontbijt van de president met de excellenties bevestigde stafchef Lorenzoni dat de leiders van de drie machten een pact zullen ondertekenen met een aantal doelwitten en acties, mogelijk al in de week van 10 juni. Hij gaf geen details vrij over dat pact, maar zei wel dat Brazilië lijdt onder een grote werkloosheid en economische problemen, en dat de bijeenkomst van vanmorgen tot doel had om de economische groei van het land te bevorderen. Hij zei erbij dat de oorspronkelijke tekst van het pact geschreven werd door minister Dias Toffoli (STF). Toffoli spreekt hier al over sinds oktober van 2018. Verder: “Brazilië heeft nood aan harmonie en begrip tussen de drie machten”, aldus de stafchef. Peace, love and understanding.

Paulo Guedes ging akkoord: “Het was een uitstekend ontbijt. Er bestaat geen antagonisme tussen de drie machten. Wij zijn er gerust in dat het parlement de geplande hervorming van de pensioenen zal goedkeuren”.

Bron

Foto: Marcos Corrêa - PR

#AugustoHeleno #BraziliëNieuwsOnline #JairBolsonaro #OnyxLorenzoni #PauloGuedes #DiasToffoli #DaviAlcolumbre #RodrigoMaia #STF

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page