top of page
  • Observer

Peso Real

Bolso-Macri-Esposas

President Bolsonaro bevestigde vanmorgen dat in Argentinië (waar hij momenteel op bezoek is) de eerste stap gezet werd voor de schepping van een eenheidsmunt in Mercosul (of Mercosur: Zuidelijke Gemeenschappelijke Markt, een douane-unie tussen Brazilië, Argentinië, Uruguay, Paraguay en Venezuela, opgericht in 1991. Bolivia is ook lid sinds 2016 maar wacht op de goedkeuring van Brazilië).

Bolsonaro: “Het is de eerste stap naar de droom van een gemeenschappelijke munt. Wat er met de euro gebeurde, kan hier ook gebeuren met de peso real. Ik ben niet goed in economie, maar wij vertrouwen op de feeling, de bagage, de kennis en het patriottisme van Paulo Guedes, onze minister van economie”.

Gevraagd naar de mogelijkheid dat deze aankondiging een electoraal manoeuvre is van Mauricio Macri, wijzigde Bolsonaro het onderwerp en zei dat “niemand in Zuid-Amerika flirt met het communisme, het socialisme: spijtig genoeg gebeurde dat wel in ons geliefde Venezuela”, aldus Bolsonaro.

Zijn Argentijnse collega Mauricio Macri wil graag herverkozen worden in oktober, met Alberto Fernandéz als tegenstander, en in zijn kielzog, kandidaat vicepresident Cristina Kirchner, zelf president van 2007 tot 2015, eerder first lady (als echtgenote van de inmiddels overleden Nestor Kirchner). Het imago van Macri kreeg te lijden onder de zware economische crisis in Argentinië. De aankondiging van een gemeenschappelijke munt zou zijn populariteit kunnen verhogen.

Bolsonaro verliet het land met een boodschap aan de Argentijnen, met name “dat God hen moge verlichten voor de verkiezingen van oktober om de juiste keuze te maken”, uiteraard verwijzend naar zijn rechtse collega Macri. Hij zei ook dat hij een embryonaal voorstel heeft om de Zuid-Amerikaanse landen te verenigen met de Amerikaanse president Donald Trump, maar gaf geen verdere toelichting.

Bron

Foto: Marcos Corrêa - PR

#Mercosul #BraziliëNieuwsOnline #JairBolsonaro #PauloGuedes #CristinaKirchner #MaurícioMacri #Argentinië #PesoReal

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page