top of page
  • Observer

Pezão opgepakt: hoezo een verrassing?

Pezao-preso

Het zijn woelige tijden in Brazilië. De grootste verrassing bij het nieuws dat gouverneur (van Rio de Janeiro) Luiz Fernando de Souza (MDB – foto boven links), gekend als “Pezão”, gearresteerd werd, is de afwezigheid van een verrassing. Brazilianen keken niet naar het “Palácio das Laranjeiras” (officiële residentie van de gouverneur) met een uitroepingsteken in hun ogen, maar wel met een vraagteken: waarom verkeert hij nog altijd in vrijheid?

De politieke- en ondernemers oligarchie waar Pezão deel van uitmaakte is verdeeld in drie groepen: zij die al achter de tralies zitten, zij die in vrijheid gesteld werden door opperrechter Gilmar Mendes, of het groepje, zoals Pezão, die onaangetast en beschermd door de paraplu van een verkozene, gewoon verder gingen.

Dat laatste groepje verminderde aanzienlijk tot een klein aantal gedeputeerden, wachtend in de file van de “op heterdaad betrapten”.

Op het einde van vorig jaar bood president Michel Temer een fiscale verfrissing aan vanwege de federale regering, aan de (financieel) noodlijdende deelstaat Rio de Janeiro. Pezão verklaarde toen zonder blikken of blozen dat “corruptie niet het grootste probleem was van Rio de Janeiro”, en voegde er cynisch aan toe: “Dit is zeker niet het geval onder onze administratie”.

Pezão had gelijk. Als vice van toenmalige gouverneur Sergio Cabral en secretaris van openbare werken in de deelstaat, wist hij maar al te goed dat het grootste probleem van Rio de Janeiro erin bestond dat hij deel uitmaakte van de regering van die staat. Het openbaar ministerie bevestigde vandaag dat de roofpartijen niet ophielden.

Bij de militaire interventie in de ‘cidade maravilhosa’ zei Temer: “Dit is nodig omdat de georganiseerde misdaad deze staat in bezit heeft genomen”. De maatregel was “extreem” maar “de omstandigheden boden geen andere keus”. Er zouden “harde maatregelen” komen.

Temer haalde hard uit naar de bandieten van Rio de Janeiro, maar zei geen woord over de leden van zijn eigen partij, betrokken in corruptie: Sergio Cabral en Eduardo Cunha, nota-bene een ex kamervoorzitter.

Pezão vervoegde zich bij de categorie politici die achter de tralies thuishoren. Zij kregen nooit harde uithalen van Temer te horen.

Op hetzelfde moment dat de 4de gouverneur van de staat Rio de Janeiro opgepakt werd (voor Pezão: Sergio Cabral, Anthony Garotinho en – echtgenote van Anthony – Rosinha Matheus) , discussiëren de rechters van het STF over de geldigheid van het decreet van de president (van vorig jaar) dat genade verleent aan opgesloten corrupte politici, waarbij tot 80% van hun straf vergeven wordt, en tot 100% van de opgelegde boetes. Eduardo Cunha behoort tot een van de vele begunstigden indien het decreet goedgekeurd wordt.

Zit er nog iemand op een verrassing te wachten?

Bron

Foto: Marcelo Sayão - Agência Brasil

#BraziliëNieuwsOnline #AnthonyGarotinho #LuizFernandoPezão #SergioCabral #PaláciodasLaranjeiras #EduardoCunha #MichelTemer #RosinhaMatheus

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page