top of page
  • Observer

Picciani opnieuw in de cel

Prisao-Ja

In dit voorgaand stukje kon u het verhaal lezen van “peetvader” Jorge Picciani (PMDB) die welgeteld 1 nachtje in de cel doorbracht, samen met zijn collega’s Paulo Melo en Edson Albertassi (beiden eveneens van de PMDB). De macht en invloed van de familie Picciani is echter zo groot dat een inderhaast opgeroepen zitting van Alerj stemde voor de vrijlating van het drietal, tegen de beschuldiging van het openbaar ministerie in. Maar dat was buiten de waard gerekend.

Het drietal meldde zichzelf opnieuw aan bij de zetel van de federale politie in Rio de Janeiro, na een nieuw arrestatiebevel door het federale tribunaal van de 2de instantie. De magistraten van het tribunaal vonden dat de raad van gedeputeerden zijn boekje te buiten was gegaan met de vrijspraak van vorige vrijdag, zonder enige communicatie met het tribunaal.

Het trio zagen eerder al hun financies geblokkeerd, voor een totaal van 270 miljoen reais, het bedrag aan smeergeld dat zij volgens de beschuldiging zouden opgestreken hebben van de busbedrijven in Rio de Janeiro in de jongste vijf jaren. Het hoeft geen betoog dat de advokaten van het drietal de beschuldigingen in alle toonaarden ontkennen.

Een en ander toont nog maar eens aan dat er een heftige strijd gevoerd wordt tussen politieke en gerechterlijke machten in Brazilië. Politici stemmen voor de vrijlating van corrupte collega’s omdat sommigen onder hen boter op het hoofd hebben en vooral aan zichzelf denken: “morgen kan het mij overkomen”. Anderen werden omgekocht of laten zich omkopen. Bij de gerechterlijke instanties zijn er (meestal) jonge magistraten (zoals rechter Sergio Moro) die een komaf willen maken met de plaag van corruptie, een soort van generatieconflict waarvan de uitslag vooralsnog onduidelijk is. Ook de bevolking is het kotsbeu en wil corruptie politici achter de tralies (foto boven). Hopelijk brengen de verkiezingen van volgend jaar enige verlichting, maar ook dat is nog erg onzeker.

Foto: Fernando Frazão - Agência Brasil

#PMDB #PauloMelo #BraziliëNieuwsOnline #JorgePicciani #RiodeJaneiro #EdsonAlbertassi

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page